Quo vadis, Mircea? Quo vadis, Victor?!

Dacă PSD nu intră la guvernare, Ponta va primi exact ceea ce a primit Geoană.

Oana Claudia Iacob 29.11.2011

De același autor

Dacă PSD nu intră la guvernare, Ponta va primi exact ceea ce a primit Geoană.

„În cele din urmă, dezrobiţii Phaon, Spirus şi Epafrodit îi veniră în ajutor. Aveau de gând să-l silească să fugă, spunând că nu mai avea o clipă de pierdut. El se tânguia fără să facă vreo mişcare. Dacă, înveşmântat în doliu, ar fi ţinut cuvântări în faţa Senatului, a marilor preoţi, ei s-ar fi milostivit de năvala cuvintelor şi lacrimilor lui? Dacă s-ar fi folosit de toată arta lui, de toată priceperea şi de îndemânarea-i de actor, oare ar fi izbutit să-i înduplece? Nu i s-ar fi dat, cel puţin, însărcinarea de exarh al Egiptului? (…) În cele din urmă, ceru ca trupul să-i fie ars pe rug. «Ce artist piere!» repeta el cu adâncă nedumerire.“

Scena excluderii lui Mircea Geoană din PSD mi-a amintit de sfârşitul lui Neron din romanul lui Sienkiewicz, Quo vadis. Cezarul moare de mâna dezrobiţilor care îl convinseseră că i-au găsit salvarea.

Quo vadis, Mircea? Intră într-un partid politic sau îşi creează propria formaţiune. În prima variantă, o aderare la PNL este exclusă. PDL nu putea să-l menţină pe Geoană în funcţia de preşedinte al Senatului fără să se decredibilizeze. În UNPR se găsesc mulţi dintre cei care nu mai erau de mult prietenii lui Geoană. PC este într-o criză de leadership, mai ales după ce l-a pierdut pe cel mai performant primar al său. Lui Dan Voiculescu i-ar conveni de minune să le demonstreze lui Ponta şi Antonescu că este o persoană „frecventabilă“. Iar venind cu Vanghelie la pachet, PC şi-ar putea rezolva şi chestiunea candidatului la Primăria Bucureştiului.

Dar dacă este să dăm crezare declaraţiilor lui Mircea Geoană, acesta îşi va lansa propria mişcare. Mircea Geoană nu este un om de construcţie şi are nevoie de parteneri cu clare abilităţi de organizare. Deşi exclus din PSD, deşi „victimă“, Geoană este perceput ca făcând parte din sistem şi aceasta va fi principala lui provocare: să facă credibil discursul antisistem pe care îl va propovădui după ce a făcut parte din sistem. Spune că nu este Harap Alb, dar şi-ar dori să fie (Albă ca Zăpada e puţin ocupată). Este greu de crezut că un personaj care a admis că declaraţiile sale privind candidatura la preşedinţie în 2014 erau făcute doar ca „să se bage în seamă“ şi să arate că „nu a murit politic“ ar avea reale valenţe de strateg. Depinde însă cine i se va alătura (din PSD sau chiar alte mici formaţiuni ce gravitează precum sateliţii), cine va fi creierul operaţiunii şi cine va fi organizatorul. În privinţa celui din urmă, a fost vehiculat numele lui Marian Vanghelie. Ar dori Vanghelie să părăsească PSD pentru a candida la Primăria Capitalei contra lui Sorin Oprescu şi Piedone? Vrea să se răzbune acum pe Victor Ponta pentru mazilirea de la conducerea PSD Bucureşti pentru a sta lângă cel pe care l-a numit „maimuţoi implementat“? Sau va aştepta eşecul proiectului lui Ponta în 2012 pentru a deveni numărul 1 în PSD?

Marian Vanghelie a fost mereu pragmatic. Înregistrat pe ascuns acum un an, afirma: „Tu crezi că-s îndrăgostit de Geoană? Ce-i gagică? Dă-l în p... mea, că are o grămadă de defecte!“. Dacă Geoană a crezut vreodată că Vanghelie îl va urma în construcţia unui proiect politic, se poate înşela. Vanghelie l-ar fi putut utiliza pe Geoană doar ca pe un instrument în a avea o mai mare putere de negociere în faţa lui Victor Ponta. Şi deşi incomod, Vanghelie ar putea căpăta ceva din ceea ce îi va cere lui Ponta, din două motive: Vanghelie încă poate mobiliza un tip de electorat străin lui Ponta sau liberalilor şi de care au încă nevoie în 2012. Apoi, Ponta a ieşit destul de întărit din confruntarea lui Geoană. Consolidarea poziţiei sale nu vine numai din eliminarea fostului şef ierarhic, ci şi din marginalizarea lui Iliescu şi Năstase. După o posibilă condamnare, chiar cu suspendare, a lui Năstase, vocea lui Ion Iliescu, care cerea Congres în PSD, va fi tot mai slabă. Iar Iliescu nu va dori să iasă din politică şi să intre în istorie înfrânt tocmai de „cârlanul fără minte“.

Iar dacă Ponta nu va obţine funcţia de premier în 2012, va face tot posibilul să îşi asigure şanse pentru a fi candidat la preşedinţie în 2014. Acest lucru l-ar putea face doar dacă PSD intră, în orice condiţii, la guvernare. În caz contrar, PSD îi va pregăti exact ceea ce a primit Geoană. Quo vadis, Victor? //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22