PSD, PNL, PMP, Monica Macovei si Calin Popescu Tariceanu AU INCALCAT Legea finantarii partidelor la prezidentiale (raport AEP)

T.d. | 29.01.2015

Pe aceeași temă

Partidul Social Democrat (PSD), Partidul National Liberal (PNL), Partidul Miscarea Populara (PMP), Partidul Ecologist Roman (PER), Monica Macovei si Calin Popescu Tariceanu au incalcat Legea finantarii partidelor politice la alegerile prezidentiale, potrivit unui raport publicat de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).

Inspectorii AEP au constatat, in urma controlului finantarii campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2014, ca Partidul Miscarea Populara a incalcat Legea finantarii partidelor in sensul ca pe materialele de propaganda electorala nu au fost imprimate "denumirea partidului politic sau a aliantei politice ori electorale care le-a comandat" si "denumirea operatorului economic care le-a realizat". PMP, partid al carui candidat a fost Elena Udrea, a fost sanctionat cu amenda, conform legii, intre 5.000 lei si 25.000 lei.

Si Alianta Crestin-Liberala PNL-PDL a fost vizata de raportul AEP. Astfel, ACL a incalcat aceleasi prevederi legale, primind aceeasi sanctiune. ACL l-a sustinut la prezidentiale pe Klaus Iohannis, noul presedinte al Romaniei.

In acelasi sens a fost sanctionat si candidatul independent Calin Popescu Tariceanu pentru nerespectarea prevederilor mentionate, potrivit Hotnews.

In cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat incalcarea prevederii conform careia "cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propaganda electorala sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora - candidati independenti, partide politice sau aliante politice ori electorale".

In plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, in termenul legal de cinci zile lucratoare, primirea donatiilor de la persoane fizice sau juridice in timpul campaniei electorale.

Conform sursei citate, un alt articol de lege incalcat de Macovei priveste faptul ca la primirea donatiei era obligatorie verificarea si inregistrarea identitatii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidential al acesteia.

Europarlamentarul a fost sanctionat cu amenda intre 5.000 lei si 25.000 lei si cu confiscarea sumelor care au facut obiectul incalcarii legii finantarii partidelor si campaniilor electorale.

CITESTE SI: Autoritatea Electorala Permanenta SANCTIONEAZA PSD si PDL pentru incalcarea Legii finantarii partidelor politice

In acelasi timp, Alianta PSD-UNPR-PC, care l-a sprijinit la prezidentiale pe Victor Ponta, a incalcat, conform AEP, prevederile care obliga la imprimarea pe materialele de propaganda a denumirii partidului care le-a comandat, dar si a operatorului care le-a realizat.

PSD-UNPR-PC a mai incalcat articolul care stabileste declararea donatiilor din campania electorala si obligatia de a cheltui aceste sume doar dupa comunicarea acestora la AEP.

Mai mult, potrivit sursei citate, Alianta PSD-UNPR-PC nu a respectat, prin mandatarul financiar, conditia conform careia acesta "organizeaza evidenta veniturilor primite pentru campania electorala, a transferurilor altor fonduri provenite din veniturile obtinute in afara perioadei electorale si a cheltuielilor efectuate pentru campania electorala".

PSD a fost sanctionat cu amenda intre 5.000 lei si 25.000 lei si cu confiscarea sumelor care au facut obiectul contraventiilor.

Un alt partid sanctionat a fost Partidul Ecologist Roman, care a fost amendat si i s-au confiscat sumele obtinute in afara conditiilor impuse de legea finantarii partidelor politice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22