PSD intentioneaza sa conteste la CCR hotararea Parlamentului in cazul numirii lui M.R. Ungureanu la SIE

P.c. | 02.07.2015

Pe aceeași temă

Conform unor surse politice citate de AdevărulPSD vrea să conteste la Curtea Constituţională hotărârea prin care Parlamentul a validat numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE. Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD, a inceput să strângă semnături pentru a putea sesiza CCR.

 

Deputatul Florin Iordache a confirmat ca PSD ar avea aceasta intentie: „Nu pot să spun nimic deocamdată. Vorbiţi cu domnul Neacşu. Sigur să s-au purtat discuţii în partid, nu e normal să contestăm la Curte?“, a spus Florin Iordache. Întrebat care este motivul contestării la CCR a hotărârii Parlamentului privind numirea lui MRU, Florin Iordache a răspuns: „Nu pot eu să-ţi spun acum care e motivul pentru care contestăm. O să-l afli după ce strângem semnături“.

Potrivit altor surse din partid, PSD are în vedere două posibilităţi: lipsa unui aviz din partea Comisiei de control al SIE sau nerespectarea Legii de funcţionare a SIE.


Varianta avizului de la Comisia de control

 

Comisia de control a SIE, compusă din cinci membri, trebuia să se reunească înainte de plenul reunit pentru a aviza propunerea preşedintelui Klaus Iohannis privind şefia SIE, însă cei trei membri PSD din comisie au boicotat şedinţa, iar cvorumul nu a fost asigurat.  Avizul comisiei de specialitate este doar unul consultativ, plenul fiind suveran. Iar plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a întrunit cvorumul necesar pentru şedinţă, cu ajutorul parlamentarilor PNL, UNPR, UDMR, în pofida boicotului PSD şi au votat în favoarea propunerii lui Iohannis.
 

CITITI SI: Votul pentru sefia SIE ridica semne de intrebare in coalitia de guvernare

 

Potrivit unor surse din partid, social-democraţii aveau de gând să invoce tocmai lipsa unui aviz din partea comisiei pentru a cere amânarea şedinţei de plen. Când Marian Neacşu a încercat să spună din sală că nu există aviz din partea comisiei de specialitate, Zgonea a spus ca „avizul Comisiei este consultativ“.
 

Nici la numirea lui Teodor Meleşcanu la şefia SIE, în februarie 2012, nu a existat aviz de la Comisa SIE, Meleşcanu fiind totusi votat de plen.
 

Varianta procedurii ilegale

 

Un alta varianta posibila luata în calcul de PSD este bazata pe faptul ca procedura numirii lui MRU la SIE ar fi fost ilegala: E ilegală nominalizarea. În legea de funcţionare a SIE se spune că preşedintele propune o persoană  CSAT-ului, iar CSAT face propunerea Parlamentului„ spunea Ilie Sârbu, imediat după ce Klaus Iohannis l-a propus pe MRU.

 

Legea de funcţionare a SIE spune că şeful SIE e numit de CSAT la propunerea preşedintelui. Constituţia primeaza insa in acest caz pentru că Legea de funcţionare a SIE n-a mai fost actualizată din 1998, însă Constituţia a fost revizuită în 2003 : Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru: h) numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii“, se arată la articolul 65 din Legea Fundamentală. Aşadar, preşedintele poate propune direct şeful serviciilor secrete.


PSD contra Zgonea

 

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au cerut în şedinţa conducerii celor două Camere ca Parlamentul să nu dea curs propunerii preşedintelui Klaus Iohannis pentru şefia SIE şi votul să se amâne pentru toamnă. Valeriu Zgonea a ignorat semnalul partidului şi a convocat plenul Parlamentului în ultima zi din această sesiune parlamentară.

 

Parlamentarii PSD i-au cerut lui Zgonea să se retragă din poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Zgonea a renunţat să mai păstreze aparenţele şi a recunoscut tensiunile din partid, ameninţând, totodată, cu dezvăluiri. „Da, ştiu că vor să ceară revocarea mea. Cei care au predat partidul cer asta! Săptămâna viitoare voi spune cine a trădat partidul şi cine vrea să fiu eu ţap ispăşitor!“, a spus Zgonea. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22