Proteste in mai multe tari, in contextul publicarii de noi caricaturi in Charlie Hebdo. Francois Hollande: Libertatea de exprimare, principiu si valoare ale Frantei

T.d. | 17.01.2015

Pe aceeași temă

Presedintele francez François Hollande a luat pozitie pentru apararea libertatii de exprimare, sambata, caracterizata drept una dintre “valorile” Frantei. Reactia lui Hollande vine in contextul mai multor manifestatii violente ce au loc in tari precum Pakistan, Mali, Niger, Algeria sau Senegal pentru a denunta aparitia de noi caricature cu Profetul Mahomed in publicatia Charlie Hebdo.

"Franţa are principii şi valori, iar aceste valori sunt reprezentate mai ales de libertatea de exprimare", a insistat preşedintele francez, subliniind că "am susţinut aceste ţări în lupta împotriva terorismului".

Întrebat de jurnalişti despre steagurile franceze arse în manifestaţii organizate în mai multe ţări, în particular în Africa, Hollande a răspuns "nu au terminat cu acest comportament acolo şi va trebui să-i pedepsim, pentru că atunci când se întâmplă in Franţa este intolerabil, dar la fel şi în străinătate".

 

(Cel mai recent numar Charlie Hebdo, avandu-l pe Profetul Mahomed pe prima pagina)
 

Preşedintele Republicii se afla în vizită în oraşul Tulle (centru), unde a fost ales, pentru a le prezenta urările sale locuitorilor din regiune, la o săptămână de la atentatele teroriste soldate cu 17 morţi la Paris şi care au decimat redacţia Charlie Hebdo, potrivit Mediafax.

"Mă gândesc la aceste ţări care uneori nu pot să înţeleagă ce este libertatea de exprimare, pentru că ele sunt private de ea. Dar, totodată, am susţinut aceste ţări în lupta împotriva terorismului. Deci, vreau să le transmit, în continuare, solidaritatea mea, dar, în acelaşi timp, (că) Franţa are principii şi valori ca libertatea de exprimare", a subliniat el.

Manifestaţii violente au adunat numeroase persoane în mai multe ţări, ca de exemplu Pakistan, Mali, Niger - unde s-au înregistrat patru morţi şi 45 de răniţi la Zinder, al doilea oraş din ţară -, Algeria sau Senegal, pentru a denunţa publicarea de către Charlie Hebdo, pe prima pagină a primului său număr de după atentate a unei caricaturi cu Profetul Mahomed.

Si in Federatia Rusa au loc miscari de protest. Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în Inguşia, o republică rusă din Caucazul de Nord, pentru a protesta faţă de prezentarea satirica a Profetului Mahomed in presa occidentala, potrivit autorităţilor.

La Magas, o capitală regională din Inguşia, mulţimea a protestat "faţă de caricaturile Profetului, islamofobia şi insultarea credinţelor musulmanilor", a declarat pentru AFP serviciul de presă al Guvernului regional care a autorizat manifestaţia.

Preşedintele acestei republici musulmane Iunus-Bek Evkurov a catalogat caricaturile drept "un extremism de stat din partea câtorva ţări occidentale" şi a deplâns faptul că autorităţile "încearcă să-i ridice pe credincioşii diverselor religii şi naţionalităţi unii împotriva altora", citat într-un comunicat postat online pe site-ul administraţiei regionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22