Protest impotriva numirii lui Sova in functia de ministru

Fara Autor | 09.08.2012

Pe aceeași temă

Semnatarii prezentului protest - persoane şi organizaţii ale societăţii civile - au luat act cu deplină consternare numirea senatorului PSD Dan Şova în funcţia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Considerăm că această decizie politică, validată de preşedintele interimar Crin Antonescu, este o gravă eroare şi un semnal cât se poate de îngrijorător în raport cu eforturile României de a-şi asuma trecutul şi responsabilitatea Holocaustului, exprimată inclusiv în documente oficiale ale statului român precum Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, prezidată de dl. Elie Wiesel. 

Menţionăm că senatorul Dan Şova a exprimat într-o emisiune televizată următoarele: "pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit"; "la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei"; "armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi", ignorând consensul istoric asupra dramelor suferite de evrei pe teritoriul României şi citând istorici negaţionişti. Astfel Raportul final conţine informaţii complete despre Pogromul de la Iaşi (pp. 118-124) pe care un senator al Parlamentului României şi un absolvent al Facultăţii de Istorie nu le poate ignora. Mai mult decât atât, ca jurist dl Dan Şova ar fi tebuit să ştie că, în conformitate cu Legea nr 107/2006, art. 6, „negarea în public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infracţiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”. În loc să fie sancţionat politic, dl Şova este premiat cu un post de ministru în Guvernul României.

Afirmaţii de genul celor făcute de dl Şova nu sunt doar false din perspectivă istorică, ci lezează profund memoria victimelor Holocaustului, a urmaşilor acestora şi reprezintă un afront irecuperabil pentru comunitatea evreiască din România şi din lumea întreagă. 

Considerăm că nu clemenţa, ci retragerea imediata a sprijinului politic şi revocarea sa din funcţie reprezintă măsuri adecvate faţă de gravitatea afirmaţiilor dlui senator Dan Şova. Astfel, Guvernul actual al României poate arăta că se conformează recomandărilor Raportului Final, sancţionând negaţionismul selectiv şi iresponsabilitatea declaraţiilor politicienilor de nivel înalt, într-o Europă Unită care nu tolerează nici amnezia, nici ambiguitatea faţă de traumele secolului XX.

Reiterăm, cu acest prilej, protestul comunicat pe data de 6 august în legătură cu promovarea domnului Dan Șova în funția de ministru, protest motivat de minciunile lansate cu iresponsabilitate la adresa unei jurnaliste de la Radio România Actualități, faptă considerată a fi un atentat la libertatea de exprimare și de intimidare a presei.

 

Semnatari:

Expert Forum

Grupul pentru Dialog Social

Freedom House Romania

ActiveWatch Agenția de Monitorizare a Presei

APADOR-CH

ACCEPT

CeRe

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Resurse Juridice

Institutul pentru Politici Publice

Romani CRISS

ProDoMo

Reaching Out

Alexandru Gabor

Adrian Cioflanca

Bogdan C. Iacob, doctor in istorie, Universitatea Central Europeana

Damiana Otoiu, lector dr., Universitatea din Bucuresti, cercetator asociat, Universite Libre de Bruxelles

Cristian Vasile, istoric, cercetator stiintific

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22