Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc, blocaj in Consiliul Europei. Cererea de arbitraj a fost respinsa la Strasbourg

T.d. | 24.03.2015

Pe aceeași temă

Proiectul privind autonomia “Tinutului Secuiesc” intampina un blocaj, dupa ce o cerere de arbitraj in acest sens, solicitata de mai multe Consilii Locale din judetele Covasna, Harghita si Mures, a fost respinsa marti la Strasbourg. Decizia a fost luata de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale si Regionale (CPLRE) din Consiliul Europei.

Decizia de respingere a cererii a fost motivata de lipsa de autoritate a Congresului. Potrivit presedintelui delegatiei Romaniei, instanta europeana nu are competenta necesara pentru solutionarea cazului. Astfel, dosarul face subiectul unei dezbateri politice interne, prin urmare nu trebuie supusa dezbaterii la instantele europene.

Cele 47 de consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș care au solicitat sprijinul Consiliului Europei în vederea obținerii autonomiei “Ținutului secuiesc” au fost reprezentate la Strasbourg, printre alții, de către președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, potrivit unui comunicat citat de Agepres.

Dezbaterea a fost una foarte aprinsă, la aceasta participând membri din Franța, Italia, Finlanda, Portugalia și Republica Moldova (...) Chiar dacă prezența unui grup de aproximativ 20 de persoane de naționalitate maghiară, condus de șefa delegației Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, președinta delegației naționale a României, dna Ludmila Sfîrloagă, a reușit, prin intervenția sa argumentată și hotărâtă, să obțină respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentanții "Ținutului secuiesc" cât și a posibilității ca acest Congres să trimită o misiune de monitorizare în România. Acest demers a avut sprijinul celorlalți membri ai delegației României”, arata sursa citata.
 

Proiectul, adoptat de 47 de Consilii Locale

In 2014, Consiliul National Secuiesc a cerut celor 153 de Consilii Locale din judetele Covasna, Harghita si Mures sa adopte cate o hotarare privind solicitarea formarii unei regiuni administrative autonome cu titlul de “Tinutul Secuiesc”.

Ulterior, initiativa trebuia inaintata Guvernului si Parlamentului Romaniei, dar si instantelor internationale.

Proiectul de hotarare privind autonomia a fost adoptat de catre 47 de Consilii Locale din judetele mentionate, dar hotararile au fost atacate in instanta de Prefecturi pe motiv de nelegalitate, aceasta initiativa incalcand Constitutia tarii.

Potrivit unei adrese transmita anul trecut de Prefectura Covasna catre autoritatile locale, hotararile in cauza promoveaza “separarea teritoriala pe criterii etnice” si exced competentele autoritatilor locale.
 

MAI: Autonomia xenofoba, amenintare la ordinea publica

Obtinerea autonomiei regionale pe criterii etnice prin manifestari xenofobe reprezinta o amenintare asupra ordinii publice, se arata in Strategia Nationala de Ordine Publica 2015-2020, supusa dezbaterii publice de catre Ministerul de Interne.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a supus dezbaterii publice proiectul Strategiei Naţionale de Ordine şi Siguranţă publică pentru următorii cinci ani.

În documentul postat pe site-ul MAI se arată că "dinamica fenomenului infracţional rămâne o ameninţare permanentă asupra climatului de siguranţă şi bunăstării cetăţenilor, prin posibile ameninţări precum: manifestări de rasism, xenofobie, extremism şi alte forme de intoleranţă, având drept scop obţinerea autonomiei unor zone/regiuni pe criterii etnice".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22