Procurorul general: Concluziile comisiei parlamentare in cazul Nana au cel mult valoare de probe extrajudiciare

T.d. | 03.07.2014

Pe aceeași temă

Procurorul general al Romaniei Tiberiu Nitu a declarat, joi, ca documentele Comisiei “Nana” au cel mult valoare de probe extrajudiciare. Declaratia vine in contextul in care presedintele Camerei Deputatilor a cerut, miercuri, ca solicitarea privitoare la documentele comisiei parlamentare de ancheta asupra terenurilor de la Nana sa fie semnata de Tiberiu Nitu, conform Mediafax.

"Procurorul de caz este cel care apreciază asupra oportunităţii administrării tuturor probelor, dar în ceea ce priveşte persoana care semnează corespondenţa la Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceasta este procurorul şef de secţie. Potrivit Codului de Procedură Penală, dacă la celelalte unităţi de parchet, prim-procurorul, respectiv procurorul general de Curte este cel care verifică rechizitoriul, este cel care soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducătorul unităţii operative este şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Acesta semnează şi corespondenţa, nu numai cu Parlamentul României, ci cu toate instituţiile publice, private, cu care Ministerul Public corespondează sau solicită documente", a spus Tiberiu Niţu, înainte de începerea şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

CITESTE SI: Cazul NANA: Parchetul General cere PARLAMENTULUI Romaniei documentele anchetei

Declaraţia procurorului general al României vine în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, a cerut, miercuri, ca solicitarea cu privire la documentele comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana să fie semnată de Tiberiu Niţu.

“Ieri, domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor a comunicat că ne va trimite o scrisoare din care rezultă că nu ne răspunde solicitării întrucât nu a fost semnată de procurorul general. Am primit ieri după-amiază o scrisoare şi doresc să vă lămuresc ce este cu această scrisoare. (...) Scrisoarea a ajuns la procurorul de caz care, deşi documentele Comisiei reprezintă pentru noi eventual probe extrajudiciare, a considerat că nu ar strica sau nu ar fi rău să le cunoască. Şi a adresat Comisiei parlamentare solicitarea de a trimite documentele", a precizat Tiberiu Niţu.

Procurorul general al României a arătat că documentele comisiei parlamentare au valoare cel mult de probe extrajudiciare, "nefiind administrate în cursul procedurii judiciare, dar nici nu pot fi înlăturate ab initio".

"Pot fi consultate şi, eventual, studiate şi incluse în dosarul penal. (...) Dumnealor ne-au încunoştiinţat că putem avea acces la documentele comisiei. Procurorii au acces la documentele care interesează în cadrul unui dosar penal ale oricărei instituţii publice sau private, indiferent dacă instituţia respectivă ne comunică că avem sau nu acces", a adăugat Tiberiu Niţu.

Procurorul şef de secţie Camelia Sutiman a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţie documentele Comisiei Nana, preşedintele Camerei Valeriu Zgonea arătând, miercuri, că toţi membrii BP au fost de acord, dar că solicitarea va fi trimisă înapoi pentru a fi făcută de procurorul general.

Camelia Sutiman, procuror şef Secţie urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, a cerut Biroului Permanent al Camerei să pună la dispoziţie de îndată toate documentele pe care Comisia Nana le-a analizat şi raportul comisiei.

"Constituţional, comunicarea între Parchetul general şi preşedintele Camerei se face instituţional prin ministrul Justiţiei şi prin procurorul general. Noi am aprobat de principiu să punem la dispoziţie toate documentele, dar, din punct de vedere regulamentar, am returnat acest document rugându-l pe pocurorul general să emită această cerere sub semnătura domniei sale. Sunt două erori de fond, în primul rând nu Biroul Camerei ia această decizie, ci Biroul reunit şi scrisoarea trebuia trimisă procedural de către procurorul general către Birourile reunite ale Camerei şi Senatului pentru a fi discutate în Biroul reunit, astfel încât documentele să fie scoase din arhiva Senatului pentru a fi puse la dispoziţia Parchetului general, a procurorului şef care se ocupă de acest caz", a precizat Zgonea, după şedinţa Biroului permanent al Camerei.

Comisia de anchetă Nana a făcut audieri în acest caz, însă raportul comisiei nu a putut fi supus dezbaterii plenului Parlamentului deoarece Parchetul a început o anchetă penală.

În 10 iunie, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, după o şedinţă a Birourilor permanente reunite, că activitatea comisiei privind terenurile de la Nana şi-a încheiat activitatea, iar draftul de raport, care nu este public şi nici votat de plenul comun, este pus la dispoziţia Parchetului, dacă îl doreşte.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22