Procurorul general al Romaniei, despre ELICOPTERUL PRABUSIT: Ancheta este in curs. Accidentul ar putea fi datorat unor IMPREJURARI FORTUITE, nu unei fapte UMANE

P.c. | 17.12.2014

Pe aceeași temă

Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei, a declarat, miercuri, ca deocamdata nu a fost identificata cauza prabusirii elicopterului SMURD. Nitu a adaugat ca in cazul oricarui accident urmat de decesul unor persoane este investigata o posibila fapta de ucidere din culpa, dar sunt situatii cand se stabileste ca decesul nu s-a datorat unei fapte umane, ci unei "imprejurari fortuite", relateaza Mediafax.


"Nu avem, in acest moment, cauzele producerii accidentului. Tocmai asta incearca ancheta sa elucideze. (...) Ancheta este in curs de desfasurare. Din ultimele date pe care le am de la colegii nostri, au dispus inceperea urmaririi penale si cu privire la fapta de ucidere din culpa, si activitatile se desfasoara conform programarii pe care si-au facut-o", a spus Tiberiu Nitu, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

 

CITITI SI: Elicopter SMURD, prăbuşit în Lacul Siutghiol. Arafat: Niciun elicopter SMURD nu va mai zbura

 

"In general, in orice accident in urma caruia decedeaza o persoana sau mai multe persoane exista o presupunere rezonabila ca in antecedenta cauzala a oricarui deces exista o fapta umana si atunci, pentru acest motiv, se investigheaza o posibila fapta de ucidere din culpa. Daca ulterior se stabileste ca moartea persoanelor nu s-a datorat unei fapte umane, nu va fi trasa la raspundere nicio persoana. Exista situatii de imprejurari fortuite care genereaza decesul astfel incat nu atrag raspunderea penala a vreunei persoane", a mai spus Nitu.
 

Procurorii de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti care ancheteaza cauzele privind accidentul aviatic din judetul Constanta au dispus, in 15 decembrie, inceperea urmaririi penale pentru infractiunile de neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca.
 

De asemenea, in continuarea cercetarilor, procurorii militari au extins urmarirea penala pentru ucidere din culpa, avand in vedere faptul ca toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD au decedat in urma accidentului aviatic din 15 decembrie.
 

CITITI SI: Parchetul General incepe urmarirea penala in rem si pentru ucidere din culpa in cazul elicopterului SMURD prabusit

 

Dosarul a fost deschis la Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti imediat dupa ce elicopterul apartinand SMURD Constanta s-a prabusit in lacul Siutghiol.
 

Procurorii militari si specialisti criminalisti au facut, luni si marti, cercetarea la fata locului si au dispus masurile procedurale necesare.
 

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani), si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic din Constanta. Elicopterul SMURD care s-a prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", unde alimentase cu combustibil.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22