Primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, a fost ARESTAT PREVENTIV pentru 30 de zile. Badescu este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu

T.d. | 04.03.2015

Pe aceeași temă

Iulian Badescu, primarul Ploiestiului, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Marti, procurorii DNA l-au retinut pe edil pentru 24 de ore, in dosarul privind finantarea echipei locale de fotbal. Anchetatorii il acuza pe Badescu de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Decizia de arestare preventiva a fost luata miercuri de Tribunalul Ploiesti.
 

Badescu acuza presiuni

Adus marti, in jurul orei 10.30, la sediul DNA Ploiesti, Badescu (PSD) a declarat ca acuzatiile in acest caz i se par aberante. Mai mult, edilul ploiestean a mai spus ca, probabil, “domnul Capra (patronul FC Petrolul Ploiesti – n.r.) a fost presat sau sfatuit, din arest, sa dea declaratii” impotriva sa, in dosarul finantarii echipei locale de fotbal cu fonduri de la bugetul local.

Badescu a fost adus la DNA dupa ce locuinta sa a fost perchezitionata. El a spus ca situatia creata vine ca urmare a unui posibil denunt facut de patronul clubului de fotbal Petrolul, Daniel Capra.

"Probabil că domnul Capră, de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declaraţie împotriva mea. Acest zvon circulă de mult timp în piaţa ploieşteană", a spus Iulian Bădescu.

Primarul a mai spus că "toată această poveste se pare că a pornit de la o directoare care a plecat din Primărie, ea fiind cea care a refuzat să semneze documentele". "În calitatea ei de director economic, a depus o plângere în primă instanţă pe acest lucru", a spus primarul.

Potrivit edilului, dosarul se afla de mai bine de un an si jumatate in acheta DNA, el aratand ca a fost chemat o singura data pentru declaratii in calitate de martor.

"Se pare că documentele Curţii de Conturi, vizavi de fostul contract încheiat de domnul Volosevici (n.r. - fostul primar al municipiului Ploieşti Andrei Volosevici), nu sunt luate în calcul, şi sunt luate în calcul astăzi documente care sunt foarte legale din punctul de vedere al tuturor organelor statului", a mai arătat Bădescu.

 

  • Procurorii explica situatia creata:

În calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, inculpatul BĂDESCU IULIAN a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală. Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menționată, precum și obținerea de către Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare. Prin semnarea contractului și a regulamentului sus menționate, inculpatul Bădescu Iulian și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

Același inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012” Ploiești, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților către Asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal „F.C. PETROLUL” Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie – februarie 2014, la două hoteluri din Turcia unde inculpatul Bădescu Iulian a însoțit echipa în desfășurarea cantonamentului.

În calitate de secretar al municipiului Ploiești, inculpata IACOB OANA CRISTINA, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuției de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploiești, spre aprobare, contractul și regulamentul de aplicare sus menționate au fost semnate de inculpata ALEXANDRU IULIA ALINA, director executiv la Direcția administrație publică, juridic – contencios, achiziții publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploiești, deși nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege”, arata procurorii DNA, intr-un comunicat.

Dupa aproximativ sapte ore de audieri, Iulian Badescu a fost scos incatusat din sediul DNA Ploiesti si dus in arestul Politiei Prahova.
 

Primarul nu vede ilegalitati

Primarul Ploieştiului a precizat că ancheta DNA vizează finanţarea de către Consiliul Local a Asociaţiei ”Lupii Galbeni”, prin intermediul căreia echipa de fotbal Petrolul Ploieşti a primit fonduri pentru performanţele competiţionale.

Edilul a mai spus că atunci când el a preluat mandatul de primar Curtea de Conturi a stabilit că există un contract de asociere între Primăria Ploieşti şi SC Petrolul Ploieşti, societate privată, prin care municipiul a dat timp de trei ani câte 17 milioane de lei pentru finanţarea echipei de fotbal.

Bădescu a spus că anchetatorii caută toate documentele care au legătură cu această asociere.

"S-a stabilit că acest contract de asociere este ilegal. În calitatea mea de primar am recuperat banii indicaţi de Curtea de Conturi şi, în acelaşi timp, Consiliul Local a reziliat acest contract. Era un contract de performanţă cu Asociaţia Sportivă «Lupii Galbeni», prin care se premiau jucătorii care obţineau performanţe, cum a fost Cupa României pentru Petrolul Ploieşti. Aceste documente au fost verificate de Ministerul de Finanţe, de Curtea de Conturi, de Prefectură, din punct de vedere al legalităţii, şi nu a fost stabilit absolut niciun lucru ilegal", a mai declarat primarul Ploieştiului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22