Prima sedinta PNL din 2015. Liberalii se reunesc vineri la Iasi. Pe agenda discutiilor: un nou purtator de cuvant, situatia lui Tudor Chiuariu, preluarea guvernarii

T.d. | 23.01.2015

Pe aceeași temă

PNL se reuneste, vineri, la Iasi in prima sedinta din 2015. Pe agenda Biroului Politic National (BPN) se afla subiecte precum alegerea noului purtator de cuvant al partidului si problema senatorului Tudor Chiuariu, cercetat pentru coruptie. Un alt subiect esential se refera la programul de guvernare, in vederea preluarii Executivului de catre liberali. De altfel, intr-un interviu acordat Realitatea TV, presedintele Klaus Iohannis a spus joi seara ca isi doreste un guvern PNL.

La inceputul anului, presedintele PNL, Alina Gorghiu, declara ca va prezenta in sedinta Biroului Politic National al liberalilor de la Iasi strategia sa in ceea ce priveste reconsolidarea interna a partidului.

"In ceea ce priveste reconsolidarea interna a PNL, o sa le prezint colegilor mei pe 23 ianuarie, la Iasi, si strategia mea ca presedinte al PNL", spunea Gorghiu, potrivit Hotnews.
 

Un nou purtator de cuvant

La aceasta sedinta, liberalii isi vor alege un nou purtator de cuvant, functie pentru care presedintele PNL il recomanda pe deputatul Ionut Stroe, potrivit unor surse politice. Ionut Stroe ar urma sa o inlocuiasca in aceasta functie pe Alina Gorghiu, care a fost aleasa presedinte al liberalilor anul trecut.

Stroe este deputat de Dolj, vicelider al grupului parlamentar al liberalilor din Camera Deputatilor si membru in Comisiile de politica externa si afaceri europene.
 

Ce se intampla cu Tudor Chiuariu

Unul din subiectele critice pentru un PNL care a adoptat un discurs reformator vizeaza situatia senatorului Tudor Chiuariu. Autosuspendat din partid, statutul sau urmeaza sa fie “reglementat” in sedinta de vineri.

"Din punctul meu de vedere, la Iasi va fi reglementata aceasta problema punctuala. Nu vreau insa sa vin aici in fata dumneavoastra cu solutia, pentru ca mi se pare firesc si de bun-simt ca discutia sa o facem in interiorul PNL prima data", a sustinut Gorghiu.

Procurorii DNA il acuza pe Tudor Chiuariu ca i-ar fi cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza pentru a obtine, prin trafic de influenta, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure. Procurorii anticoruptie au extins urmarirea penala in privinta lui Chiuariu, in dosarul retrocedarilor ilegale. Chiuariu este cercetat deja sub acuzatia de luare de mita, procurorii vorbind despre suma de 2,5 milioane euro.

In 10 ianuarie, procurorii DNA Brasov au dispus inceperea urmaririi penale si aplicarea masurii controlului judiciar pentru 30 de zile, fata de senatorul Tudor Chiuariu.
 


(Senatorul Tudor Chiuariu)

Fostul ministru al Justitiei era acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si aderare la un grup infractional organizat, in dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure, in care sunt arestati preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si beneficiarul retrocedarii, Gheorghe Paltin Sturdza.

Senatorul a anuntat ca se autosuspenda din partid. Decizia a venit dupa ce Alina Gorghiu ii daduse termen pana in 23 ianuarie sa isi dea demisia din PNL, dupa ce DNA a anuntat ca senatorul a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenta si spalare de bani in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

"Raman fidel ideilor si valorilor liberale, pe care le-am promovat in toate functiile politice si demnitatile publice pe care le-am detinut", subliniaza Chiuariu intr-un comunicat de presa.
 

Iohannis vrea guvern PNL

“PNL isi doreste sa ajunga la guvernare”, a declarat joi seara presedintele Klaus Iohannis. Invitat in emisiunea “Jocuri de putere”, la Realitatea TV, seful statului a abordat mai multe subiecte, precum politica externa, lupta anticoruptie, criza din Ucraina si viitorul politic al tarii. Iohannis si-a exprimat si optiunea cu privire la premierul desemnat pentru viitoare guvernare PNL: “Optiunea mea este Catalin Predoiu”, a spus presedintele.

Iohannis si-a exprimat dorinta de a lucra cu un alt Executiv, guvernul PSD condus de Victor Ponta nu ii este util in incercarea de a pune in practica “programul meu pentru o Romanie puternica in urmatorii zece ani”.

Acest Guvern a fost aici cand am devenit presedinte. Nici nu i-am ales, nici nu ii resping institutional, pentru ca nu este treaba presedintelui sa ii respinga. Dar cu acest Guvern nu vad cum sa pun in practica programul meu pentru o Romanie puternica in urmatorii 10 ani”, a spus Iohannis.

Seful statului a continuat: “Am spus ca dupa alegeri vor aparea miscari in Parlament, se formeaza noi grupuri. Acest lucru se intampla. Nu dirijez eu acest lucru, dar sunt miscari in Parlament. E posibil sa se schimbe majoritatea. Opozitia vine cu o motiune de cenzura si schimba Guvernul. Asa functioneaza democratia”.

Sedinta BPN va avea loc vineri, la Iasi, la ora 17,00, urmand ca de la ora 19,00 presedintele liberalilor, Alina Gorghiu, si presedintele PNL Iasi, Cristian Adomnitei, sa sustina o conferinta de presa. Tot vineri se va desfasura si sedinta Biroului Politic National al Tineretului Liberal.

Sambata, liberalii vor participa la manifestarile dedicate implinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22