Pretul ignorantei: Victor Ponta rateaza o mare sansa

Vladimir Tismaneanu 10.01.2014

De același autor

Nu stiu cu ce se ocupa consilierii lui Victor Ponta. De fapt stiu, daca ma ma gandesc la gafele domnului Gyorgy Frunda, recunoscute pana si de Valeriu Zgonea. Se ocupa cu taiatul frunzei la caini. Daca ar fi fost bransati, i-ar fi spus plagiatorului ca Victoria Nuland este casatorita cu influentul politolog, specialist in relatii internationale si comentator Robert Kagan, cercetator la Brookings Institution, omul care i-a consiliat atat pe Barack Obama (o scurta perioada) cat si pe Mitt Romney (caz unic, dupa stiinta mea) in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale.

Macar sa fi apelat la serviciile lui Mircea Geoana, care, inainte de a deveni aparatcik PSD, a fost un diplomat dinamic aici in Washington si care continua sa frecventeze zonele care conteaza in lumea think tank-urilor , universitatilor si revistelor americane. Ar fi aflat ce inseamna "Brookings Institution", "The New Republic" si "The Weekly Standard". Victor Ponta nu pricepe ca oricate firme de lobby ar angaja, contactele umane sunt cele decisive. Iar acum, la Bucuresti, ar fi avut ocazia unui contact de maxima semnificatie. Aici este o diferenta esentiala intre Ponta, pe de o parte, si Iliescu, Nastase sau Geoana pe de alta. Ii intrece pe toti trei la capitolul tupeu, ceea ce, trebuie admis, nu e putin lucru...

 

I-ar fi spus ca Robert Kagan este contributing editor la “The New Republic” si ca a fost un timp contributing editor la “The Weekly Standard”. Ca, impreuna cu William Kristol, a fondat importantul “Project for the New American Century”. I-ar fi spus ca presedintele Obama a salutat cea mai recenta carte a lui Robert Kagan. I-ar fi spus ca si fratele sau, Frederick Kagan, este comentator de politica internationala la “The Weekly Standard” (ca si Max Boot si Charles Krauthammer). O revista in care tocmai am scris o recenzie a antologiei de articole pe tema stangii americane a lui David Horowitz (au aparut primele doua volume).

I-ar fi spus ca la Washington exista o comunitate de analize strategice in care fratii Kagan sunt cat se poate de influenti. Ca Victoria Nuland este o persoana care va mai juca multa vreme, indiferent de cine va fi presedinte, un rol de prim rang in luarea deciziilor pe teme europene si nu numai. I-ar fi spus ca Robert Kagan a scris una din acele carti care dainuie, ca el a fost cel care a formulat celebra distinctie: “Americanii sunt de pe Marte, europenii sunt de pe Venus”. Asa se rateaza mari sanse pe lumea aceasta, din prostie, din ignoranta, din tupeu.

http://www.weeklystandard.com/articles/good-fight_771511.html

http://mondoweiss.net/2011/10/no-problem-obamas-state-dept-spokesperson-is-married-to-romneys-neocon-foreign-policy-adviser.html

Sugestii de lectura, recenzia lui Frederick Kagan la memoriile lui Robert Gates:

http://www.weeklystandard.com/articles/gates-war_774086.html

precum si faimoasa carte a lui Robert Kagan:

http://www.nytimes.com/2003/03/05/books/books-of-the-times-americans-are-from-mars-europeans-from-venus.html

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22