Presupusele amenintari rusesti privind Polonia si Romania nu au sanse de succes, potrivit unor analisti rusi

T.d. | 30.09.2014

Pe aceeași temă

Amenintarile Moscovei cu privire la trimiterea de trupe rusesti “in doua zile” la Kiev, Riga, Vilnius, Tallinn, Varsovia si Bucuresti nu vor fi puse in aplicare, potrivit unor analisti rusi. Acestia au subliniat slabiciunile presupuselor planuri rusesti in Estul Europei, informeaza Mediafax.

"Dacă vreau, în două zile am trupe ruseşti nu doar la Kiev, dar şi în Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia şi Bucureşti", a declarat preşedintele rus, potrivit Suddeutsche Zeitung. El i-ar fi spus acest lucru omologului său ucrainean Petro Poroşenko, care a informat ulterior UE. Presa a întrebat Bruxelles-ul, Kievul şi Moscova dacă Putin a proferat într-adevăr această ameninţare, dar acestea au refuzat să confirme sau infirme.

Preşedintele american Barack Obama a promis recent la Tallinn şi Varşovia că un atac rus va declanşa Articolul 5 privind apărarea colectivă a NATO. Însă Articolul 5 nu a fost testat niciodată şi nimeni nu ştie dacă americanii sau francezii sunt dispuşi să moară pentru Estonia sau Polonia într-un război nuclear, potrivit sursei citate. Dacă Articolul 5 nu este declanşat, statele baltice sunt "de neapărat", din cauza învecinării cu Rusia, apreciază analiştii ruşi.

CITESTE SI: Presa germana: Putin l-ar fi AMENINTAT pe presedintele ucrainean ca poate INVADA in doua zile Ucraina, Polonia, Romania si Balticele

Perspectivele Bucureştiului şi Varşoviei sunt diferite. "Bucureştiul iese complet din discuţie. Trupele ruse vor trebui să traverseze un teritoriu atât de uriaş, încât (acest lucru) este imposibil din punct de vedere tehnic", afirmă Pavel Baev, un fost cercetător de la un institut al Ministerului rus al Apărării care face în prezent parte din PRIO, un centru de reflecţie de la Oslo.

"Trebuie să efectuezi o amerizare la scară largă pentru a ajunge la Bucureşti, iar Rusia nu are capabilitatea să facă acest lucru", adaugă Igor Sutiaghin, un fost membru al Academiei Ruse pentru Ştiinţe din Moscova, arestat pentru spionaj, care a ajuns în Marea Britanie în 2010, în urma unui schimb de spioni, iar în prezent lucrează pentru Rusi, un centru de reflecţie de la Londra.

Totusi, in opinia sa, Varşovia este mai vulnerabilă in fata amenintarii rusesti.

Tancurile şi infanteria ruseşti ar putea ataca Polonia din Belarus, sistemele ruse de rachete de tip Iskander pot lovi oraşele poloneze din Kaliningrad, iar Moscova îşi poate paraşuta membri ai forţelor speciale în capitala poloneză. Însă avioanele şi trupele terestre ruseşti ar opera departe de bazele lor şi ar întâmpina dificultăţi în reaprovizionarea cu combustibil  si stabilirea de conexiuni stabile cu Moscova.

"Poate că ei (trupele ruse) ar putea să ajungă la Varşovia, dar ce vor face după aceea?", întreabă Sutiaghin.

Kievul este însă "la îndemână", apreciază cei doi analişti. Dar invazia Crimeei şi a estului Ucrainei de către Rusia a lăsat un gust atât de "amar", încât aceasta va fi întâmpinată de o rezistenţă populară susţinută, este de părere Baev. De asemenea, dacă Obama îşi va respecta promisiunea, ameninţarea lui Putin este şi mai puţin credibilă, notează el. Pe de altă parte, avioanele NATO pot provoca pagube grave în momentul în care forţele ruse ar încălca un teritoriu apărat de Articolul 5, iar în lipsa superiorităţii aeriene nu au nicio şansă, apreciază Sutiaghin.

"Raportul între forţele terestre ale NATO în Europa şi forţele ruse este de patru la unu, dacă numărăm şi trupele asiatice ale Rusiei. Dacă nu le punem la socoteală, (raportul) este de şapte la unu", a subliniat Sutiaghin. Totodată, Rusia "nu are apărare" în faţa armelor NATO "cu rază lungă de acţiune şi de înaltă precizie", ca de exemplu rachete de croazieră convenţionale, subliniază Baev. Pe de altă parte, Putin ar putea să creadă că NATO nu va riposta atacând ţinte de pe teritoriul rusesc, "însă nu poate fi sigur", adaugă Sutiaghin.

O escaladare nucleară este "departe de a fi concepută. Există tabuuri stabilite de mult timp şi sunt susceptibile să fie respectate, indiferent de cât de nebun poate fi un lider", este de părere Baev, deşi unii analişti militari se gândesc la acest lucru. În opinia sa, armament nuclear - torpile şi rachete antinave - ar putea fi eventual folosit pe mare, unde nu pot fi provocate pagube colaterale. De asemenea, teoretic, există posibilitatea ca Moscova să folosească armament nuclear "tactic" pentru a "egala forţa" armatelor NATO, conchide sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22