Presedintele Iohannis, la Forumul Parteneriatului Strategic SUA-Romania: Energia a devenit o arma politica. Bucurestiul sustine ferm incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii

T.d. | 30.03.2015

Pe aceeași temă

“Energia a devenit o arma politica”, iar Romania sustine “ferm” incheierea acordului privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, a argumentat presedintele Klaus Iohannis, luni, in cadrul Forumului “Noi perspective ale Parteneriatului Strategic SUA-Romania”.

Necesitatea finalizarii Parteneriatului, sustine seful statului, este evidentiata si mai mult de competitia pietei economice globale.

România susține ferm finalizarea cât mai rapidă a negocierilor și încheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce în egală măsură pentru Europa şi Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atât mai necesar dacă avem în vedere provocările generate de o piaţă economică globală", a afirmat presedintele.
 

Energia – arma politica

Aflat in fata unor oficiali americani, Iohannis au subliniat atentia speciala pe care Bucurestiul o da securitatii energetice.

Astfel, arata Klaus Iohannis, “eliminarea barierelor comerciale în domeniul energetic este crucială pentru consolidarea domeniului energetic şi securitatea energetică a Europei. În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică şi ţinând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor”, argumenteaza presedintele roman, cu o trimitere la politica energetica agresiva a Federatiei Ruse.

CITESTE SI: Klaus Iohannis, discurs in fata oficialilor americani prezenti in Romania: Cooperarea ECONOMICA bilaterala este ESENTIALA

Liderul de la Palatul Cotroceni a cerut, in acest context o mai mare atentie asupra factorului energetic in dialogul Bucuresti-Washington, aratand ca “România poate deveni cea mai importantă destinaţie de investiţii în regiune pentru companiile americane în domeniul energiei”.
 

Conditii pentru noi investitii

De altfel, Iohannis a pledat pentru conditii mai bune in vederea atragerii de noi investitii. In acest sens, presedintele a vorbit despre predictibilitate si transparenta in actul guvernamental si legislativ, ca factori esentiali.

Susțin, așadar, continuarea implementării Planului de Acţiune vizând guvernanţa economică. Acesta poate contribui la crearea unui context atractiv pe termen lung pentru investitorii străini. Desigur, este importantă stabilitatea, transparenţa legislativă, angajarea în dialog a comunităţii de afaceri şi a tuturor actorilor implicaţi, iar atunci când sunt necesare schimbări ale cadrului legislativ şi de reglementare, acest lucru să devină un gest natural al actului de guvernare”, a explicat Klaus Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22