Presedintele CSM: Intr-o societate normala NU TREBUIE sa existe IMUNITATE. Constitutia spune ca SUNTEM EGALI in fata legii

T.d. | 16.07.2014

Pe aceeași temă

Parlamentarii nu ar trebui sa detina niciun fel de imunitate, pentru ca nu putem fi “mai egali sau mai putin egali” in fata legii, considera presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Adrian Bordea, conform ziare.com.

Intr-un interviu acordat Agerpres, presedintele CSM a fost intrebat ce crede despre faptul ca toate cererile DNA adresate Parlamentului in ultimele luni pentru arestarea unor senatori sau deputati au fost respinse.

"Am spus la un moment dat ca intr-o societate normala nu trebuie sa existe imunitate. Asta inseamna ca ai imunitate fata de lege. Pozitia Parlamentului este, ma rog, o pozitie institutionala. (...) Ca principiu, nu ar trebui sa existe imunitate la absolut niciun cetatean. Constitutia spune ca suntem egali in fata legii, nu putem fi mai egali si mai putini egali pentru ca ne apara.

Este foarte adevarat, sa fii aparat ca judecator, ca si procuror, ca si parlamentar de actele ce se adreseaza direct functiei tale, exercitiului functiei tale, dar altfel pentru fapte de coruptie, in special ca astea sunt discutiile, pentru fapte de coruptie, pentru ce imunitate? Nicaieri si nimeni. Sectia de judecatori si de altfel si Sectia de procurori nu au fost atat de protectoare sa spun, ci, din contra, au stabilit ca instantele sa hotarasca daca starea de libertate se impune sau nu. Poate ca intr-un viitor apropiat se va ajunge la acelasi nivel de intelegere", a raspuns judecatorul Adrian Bordea.

De asemenea, intrebat daca aceasta situatie va afecta raportul MCV, presedintele CSM a explicat ca "depinde" de modul in care va fi redactat acesta, pentru ca "nu neaparat arestarea unui senator sau deputat e importanta; important este ca fenomenul sa nu mai existe".

"Important e ca replica pe care o da justitia sa fie suficienta ca sa infranga acest flagel. In orice caz, e un fenomen care afecteaza grav nu numai societatea romaneasca", a adaugat presedintele CSM, dand exemplul Frantei si al altor tari.

Pe de alta parte, intrebat care este factorul care afecteaza justitia cel mai mult, Adrian Bordea a declarat ca este cel economic, subliniind "subfinantarea cronica" a justitiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22