Presedintele Consiliului Investitorilor Straini, despre reducerea CAS: Ne temem ca in 2015 statul VA LUA CU DOUA MAINI ce a dat cu o mana

T.d. | 23.09.2014

Pe aceeași temă

Mediul privat se teme ca in 2015 "statul va lua cu doua maini ceea ce a dat cu o mana" si va creste fiscalitatea, considera presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Mihai Bogza. Acesta a mai sustinut ca investitorii nu vor angaja mai multe resurse imediat, deoarece trei luni de reducere a CAS nu sunt convingatoare, conform Hotnews.

Mihai Bogza a aratat ca pentru a fi decise investitii si noi angajari in companiile private, masura de reducere a CAS trebuie sa fie mentinuta mai mult timp, iar celelalte taxe sa ramana neschimbate.

Presedintele CIS a mai  precizat ca pe fondul majorarii fiscalitatii in prima parte a anului, companiile private si-au ajustat planurile de investitii, astfel ca exista riscul ca si trimestrul al treilea sa continue recesiunea tehnica.

"Pana in 2013, in clasamentul international privind fiscalitatea in Uniunea Europeana, Romania era peste medie, deci fiscalitatea era mai mare decat media in Uniunea Europeana si nu cred ca serviciile pe care statul le punea la dispozitia celor care plateau taxele erau mai bune. In 2014, inainte de scaderea CAS, a avut loc cresterea taxelor, mai multe majorari, precum taxa pe stalp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar 3 luni din acest an. Nu se poate vorbi de o disponibilizare a resurselor din sectorul privat in conditiile in care statul a atras mai intai resurse de la mediul privat, utilizate pentru sectorul public mai putin performant", a spus seful CIS, la un eveniment pe teme economice.

CITESTE SI: Presedintele Traian Basescu: Am promulgat legea reducerii CAS

El a aratat ca, pentru a fi decise investitii si noi angajari in companiile private, masura de reducere a CAS trebuie sa fie mentinuta mai mult timp, iar celelalte taxe sa ramana neschimbate.

"Trebuie sa vedem un an in care aceasta reducere se manifesta integral, in 2015, si daca nu va fi insotita de alte masuri fiscale, care sa creasca presiunea pe mediul privat. Ne temem ca la anul ni se va lua cu doua maini ce ne-a fost dat in aceste trei luni. Ne este in continuare teama, pentru ca nu am inteles de ce dupa un an in care totul parea ca este bine, respectiv crestere economica, grad ridicat de aborbtie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea. Ne temem ca nici in 2015, in conditiile in care exista presiuni pe buget, ca urmare a scaderii CAS, nu se va face altceva decat sa se creasca fiscalitatea", a explicat Bogza.

El avertizeaza ca scaderea incasarilor la buget are toate sansele sa fie acoperita de catre autoritati, nu prin reducerea cheltuielilor, ci prin cresterea fiscalitatii.

Pe de alta parte, Bogza a precizat ca pe fondul majorarii fiscalitatii in prima parte a anului, companiile private si-au ajustat planurile de investitii, astfel ca exista riscul ca si trimestrul al treilea sa continue recesiunea tehnica.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22