Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul Germaniei, despre votul din diaspora: Victor Ponta NU MAI ESTE CALIFICAT pentru nicio responsabilitate de stat. Trebuie sa sufere CONSECINTELE

T.d. | 21.11.2014

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta “nu mai este calificat sa aiba vreo responsabilitate de stat”, considera presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum. Oficialul german crede ca ceea ce s-a intamplat cu votul din diaspora a fost “un act de sabotaj din partea guvernului socialist”, potrivit Ziare.com.

"S-a descalificat pentru ca cetatenii romani au fost impiedicati sa voteze", a declarat parlamentarul german.

Ceea ce s-a intamplat la sectiile de votare din strainatate "a fost un act de sabotaj din partea guvernului socialist care stia ca romanii din strainatate voteaza cu prioritate partide de dreapta. Acest fapt s-a confirmat atat in primul tur, cat si in al doilea nu numai in Germania, ci si in alte tari, unde Klaus Iohannis a obtinut in jur de 90% din voturi. Guvernul stia si acest lucru si a vrut sa-l evite”, considera oficialul.

Krichbaum mai afirma ca ambasadorii romani nu au avut nicio vina in acest scandal: “nu au avut de ales, ei au fost nevoiti sa indeplineasca ordinele Bucurestiului. Am remarcat ca ambasadorul Romaniei la Paris, dl Mazuru, a solicitat inainte de alegeri, dar si dupa primul tur de vot, Guvernului si Ministerului de Externe infiintarea mai multor sectii de votare, alertand cu privire la necesitatea infiintarii acestora. A fost un act de curaj al ambasadorului. Acelasi lucru a facut dupa cate stiu si ambasadorul din Berlin, domnul Comanescu, a spus Gunther Krichbaum.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, care a fost duminica in sectiile de votare de la Stuttgart si Londra, afirma ca responsabilitatea pentru incalcarea dreptului la vot al romanilor din strainatate ii revine lui Victor Ponta: "este responsabil pentru aceste tulburari si de aceea spun ca dl Ponta nu mai este calificat sa aiba vreo responsabilitate de stat. Trebuie sa sufere consecintele".

Gunther Krichbaum, care s-a aflat joi la Bruxelles, sustine ca acolo nimeni nu vrea sa treaca peste evenimentele de duminica din tara noastra, "pentru ca ceea ce s-a intamplat a fost cu totul anormal. Cei care au fost impiedicati sa voteze nu sunt doar cetateni romani, sunt cetateni ai Uniunii Europene, au drepturi de cetateni europeni inclusiv acela de a vota liber”/

Intrebat daca exista asteptari, la Bruxelles, cu privire la demisia lui Victor Ponta, Krichbaum a spus ca: “Asta trebuie sa faca cineva cand are loc un atac asupra democratiei si statului de drept".
 

Ancheta privind votul in diaspora

Parchetul General a deschis o ancheta in urma scandalului din diaspora, de la votul pentru alegerile prezidentiale.

Astfel, se efectueaza cercetari in cauza constituita ca urmare a conexarii unui numar de sase dosare penale ce vizeaza plangeri privind modul de desfasurare a votului din diaspora, faptele abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, impiedicarea exercitarii drepturilor electorale, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, inceperea urmaririi penale cu privire la fapta (in rem), sesizarile formulate vizand persoane cu diferite functii sau functionari din cadrul institutiilor cu rol decident in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea alegerilor.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat joi dimineata ca s-a inceput urmarirea penala in rem (asupra faptei) in cazul votului din diaspora de la alegerile prezidentiale.
 

Livia Stanciu (ICCJ): Se putea da OUG pentru suplimentarea sectiilor de votare

Anterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a precizat ca suplimentarea sectiilor de votare din diaspora se putea face prin ordonanta de urgenta.

"Strict pe lege, sigur ca se putea da ordonanta de urgenta", a declarat Livia Stanciu.

Aceasta a fost intrebata si daca disfunctionalitatile procesului de votare in diaspora ar trebui sa faca obiectul unei cercetari a procurorilor.

"Ca cetatean, mi se pare firesc ca, pe orice problematica care are impact si care intereseaza populatia acestei tari, sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se putea transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care populatia l-a manifestat fata de acest subiect", a subliniat sefa ICCJ.
 

Diaspora, vot covarsitor pentru Iohannis

Conform rezultatelor finale ale scrutinului de duminică, date publicităţii joi de BEC, la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie în străinătate s-au prezentat la urne 377.651 de români, iar dintre aceştia 38.778 (10,26%) au votat pentru Victor Ponta şi 338.873 (89,73%) pentru Klaus Iohannis.

 De altfel, Klaus Iohannis a câştigat alegerile în toate cele 294 de votare organizate în străinătate, cu excepţia celei din Palestina. În această ţară au votat 19 români, iar zece dintre aceştia (52,63%) au votat cu Victor Ponta.

În multe dintre ţări, precum Spania, Marea Britanie, Franţa, Germania, Elveţia, Norvegia, Olanda, Danemarca, peste 90% dintre alegători au votat cu Klaus Iohannis. Cei mai mulţi români au votat în Italia, unde la cel de-al doilea tur de scrutin s-au prezentat la urne 96.600 de români. Dintre aceştia, 85.579 (88,59%) au votat cu Klaus Iohannis, iar 11.021 (11,40%) cu Victor Ponta. În Spania, au votat 82.744 de români. Dintre aceştia, 74.995 (90.63%) au votat cu Iohannis, iar 7.749 (9.36%) cu Ponta.

Un număr mare de români - 35.543 - s-a prezentat la vot în 16 noiembrie şi în Republica Moldova. Dintre aceştia, 27.933 (78.58%) au votat cu Klaus Iohannis, iar 7.610 (21.41%) cu Victor Ponta.

La primul tur de scrutin au votat 160.000 de cetateni romani din strainatate. Potrivit datelor oferite de BEC, la al doilea tur al alegerilor au reusit sa voteze aproximativ 380.000 de romani.

Mai multe incidente au avut loc duminica seara, la sectiile de votare din strainatate, unde cetatenii romani nu au putut vota. MAE a refuzat sa deschida noi sectii de votare in strainatate, Teodor Melescanu preferand sa trimita personalul ministerului in sectiile existente pentru a ajuta la fluidizarea procesului de vot. Totodata a fost suplimentat numarul de cabine si de stampile.

Reprezentantii Biroului Electoral Central (BEC) au transmis ca numarul sectiilor de votare din strainatate putea fi suplimentat, contrazicandu-l astfel pe Melescanu, care a declarat in mai multe randuri ca infiintarea de noi sectii intre cele doua tururi ale scrutinului prezidential este ilegala.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obtinut 54,43% (6.288.769 voturi) in al doilea tur al alegerilor prezidentiale de duminica, iar reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,56% (5.264.383 voturi), potrivit procesului verbal final privind rezultatul votarii.

Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne a fost de 11.719.344, adica 64,10%.

Numarul de alegatori care s-au prezentat la urne inscrisi in listele electorale permanente a fost de 10.042.721. Cei care au votat in alta sectie de votare decat cea in care au fost arondati conform domiciliului - 1.569.668, iar numarul total al celor care au votat utilizand urna speciala a fost de 106.955 persoane.

Din voturile exprimate, 1,41% au fost nule, adica 166.111.

Potrivit rezultatelor finale furnizate de BEC, numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne in strainatate a fost de 379.116.

CITESTE SI:

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22