Presedinta Lituaniei denunta MISTRALIZAREA EUROPEI: UE ISI SACRIFICA VALORILE SI SECURITATEA, DE DRAGUL AFACERILOR. Vanzarea de tehnologie militara catre Rusia, in conditiile actuale, INTOLERABILA

T.d. | 22.07.2014

Pe aceeași temă

Uniunea Europeana “isi sacrifica valorile pentru a-si proteja legaturile comerciale cu Rusia”, a declarat presediuntele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, marti. Liderul lituanian a subliniat “mistralizarea politicii europene”, cu referire la contractual dintre Franta si Rusia in valoare de 1,2 miliarde de euro ce prevede vanzarea, de catre francezi, a doua nave de razboi de tip Mistral catre Moscova, conform The Telegraph, citat de Hotnews.

In ciuda criticilor venite de la tari din UE, vecini ai Rusiei si de la Washington, crtici care s-au intensificat dupa criza izbucnita in urma anexarii Crimeei, prima nava de razboi va fi livrata de francezi, conform contractului, in octombrie 2014, a anuntat presedintele francez Francois Hollande.

CITESTE SI: Unitate pana la bani: Franta va livra Rusiei prima nava de razboi Mistral, conform contractului. SUA, Marea Britanie si Germania critica decizia. Fost ministru: DOAR PENTRU CA SUA SPUN SARI, NU INSEAMNA CA TREBUIE SA SARIM

"Prima nava este aproape gata si va fi livrata in octombrie", a anuntat Hollande, precizand ca livrarea celei de-a doua nave de razboi, prevazuta pentru 2015, va depinde de "atitudinea Rusiei". "In acest moment nu este in vigoare nicio sanctiune care ne-ar obliga sa nu onoram contractul", a adaugat insa Hollande.

La cateva ore dupa anuntul lui Hollande, presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a denuntat "mistralizarea Europei", criticand Uniunea Europeana pentru faptul ca isi sacrifica "valorile si securitatea" de dragul afacerilor si subliniind ca "Vanzarea de tehnologie militara Rusiei, in conditiile actuale, nu poate fi tolerata".

"Nazismul nu a fost oprit la timp, in anii '30, iar acum suntem martori la sovinismul Rusiei, care duce la lucruri precum atacul impotriva unui avion civil. Cei care au organizat, au ordonat atacul si au furnizat arme trebuie sa raspunda in fata Tribunalului de la Haga", a incheiat Grybauskaite.

Ministrii de Externe din tarile Uniunii Europene, reuniti marti la Bruxelles, discuta despre posibile noi sanctiuni impotriva Rusiei, fara a lua insa o decizie, a declarat un diplomat european pentru Reuters. O lista cu sanctiuni si nume ar urma sa fie propusa spre dezbatere joi de Comisia Europeana.
 

Sanctiuni in domeniile tehnologiei de varf si militar

Uniunea Europeana va pregati sanctiuni tintite vizand Rusia in domeniile tehnologiei de varf si apararii, in urma prabusirii avionului Malaysia Airlines in Ucraina, a anuntat marti ministrul austriac de Externe, citat de AFP, conform sursei citate.

"Comisia Europeana va fi mandatata sa pregateasca sanctiuni tintite in sectoarele tehnologiilor-cheie si militare", a declarat ministrul Sebastian Kurz in cursul reuniunii ministrilor europeni de Externe care are loc marti la Bruxelles.

Consiliul UE a adoptat concluzii dure in legatura cu Ucraina, a anuntat pe Twitter Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvint a sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton.

Potrivit unei alte surse, masurile sectoriale avute in vedere, pe langa sectoarele aparare si tehnologiilor de varf, ar putea afecta accesul la pietele financiare europene, produsele cu dubla folosinta, civila si militara, si sectorul energiei, in special petrolier si gaze.

Nu este clar inca daca aceste eventuale masuri intra in capitolul sanctiunilor economice de anvergura denumite "faza 3", a carei adoptare necesita o noua reuniune a sefilor de stat si de guvern, sau raman in cadrul sanctiunilor punctuale, mai limitate.
 

MAE: Comisia Europeana pregateste sanctiuni asupra accesului Rusiei la pietele de capital

Un comunicat al MAE arata ca, pe langa sanctiunile anuntate mai sus, ministrii de Externe ai UE au mandatat Comisia Europeana sa pregateasca sanctiuni in domeniul accesului Rusiei la pietele de capital. Iata fragmentul relevant din comunicatul Ministerului roman de Externe:

“În linia celor stabilite la Consiliul European din 16 iulie 2014, Consiliul a aprobat un pachet substanţial de măsuri restrictive. Miniştrii au aprobat extinderea criteriului de listare, pentru a include entităţi și persoane care contribuie la subminarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii naţionale a Ucrainei. De asemenea, au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor şi entităţilor care acordă sprijin material şi financiar acţiunilor care ţin de anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea părţii de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricţii la investiţiile în Crimeea. Totodată, miniştrii au mandatat Consiliul şi Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancţionatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum şi accesul la piaţa de capital”.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22