Presa internationala: Transnistria, urmatoarea zona de conflict intre Ucraina si Rusia​

P.c. | 04.06.2015

Pe aceeași temă

Conform unui articol publicat miercuri pe blogurile Financial Times, Transnistria,  regiunea separatista a Republicii Moldova ar fi urmatoarea zona de conflict in confruntarea Rusia-Ucraina. Neil Buckley, autorul articolului, citeaza surse ucrainene si rusesti, scotand in evidenta temerile Kremlinului legate de faptul ca Ucraina si Moldova vor presa puternic Transnistria, provocand un conflict cu Rusia.  Deutsche Welle arata de asemenea ca Rusia ar putea ataca Ucraina din Transnistria, relateaza Hotnews.


Buckley il citeaza pe un editorialist al ziarului Izvestia, care arata ca Rusia "se confrunta in mod serios cu posibilitatea repetarii situatiei [din 2008, cand Rusia a intrat in razboi impotriva Georgiei], de data aceasta in Transnistria".

 

Situatia Transnistriei a devenit tensionate dupa votul din 21 mai al Parlamentului Ucrainean, de a suspenda cooperarea militara cu Rusia, vot ce a pus capat acordului din 1995 prin care Rusia primea drepturi de tranzitare a Ucrainei pentru a ajunge in Transnistria. Blocarea tranzitului prin Ucraina inseamna ca Rusia isi poate aproviziona baza militara din acest teritoriu pe cale aeriana, prin Chisinau, apoi traversand teritoriul Moldovei.

 

CITITI SI: Televiziunea armatei ruse: Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania

 

Rusia se plange insa ca Moldova a retinut recent si a deportat mai multi soldati rusi, iar analistul Dmitri Trenin a pretins, pentru Financial Times, ca Ucraina ar fi desfasurat sisteme antiaeriene langa frontiera.
 

Liderii societatii civile din Transnistria i-au cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa ii protejeze "in caz de urgenta", iar vicepremierul rus Dimitri Rogozin a asigurat conducerea Transnistriei ca "Rusia va fi mereu acolo" pentru a asigura securitatea regionala.
 

Un oficial al ministerului ucrainean de Externe e citat de Neil Buckley spunand ca nu ar fi vorba de o blocada a Transnistriei, ci doar de o "decizie politica de suspendare a cooperarii militare si tehnice cu Rusia, din cauza agresiunii ruse impotriva Ucrainei. Pentru noi e o problema de principiu".

 

Acelasi oficial e citat spunand ca orice sugestie ca tara sa ar putea dobori avioane rusesti care aprovizioneaza baza din Transnistria ar fi "absurda".

 

Deutsche Welle: Rusia ar putea ataca Ucraina din Transnistria 

 

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova si Ucraina de faptul ca ar fi impus "o blocada social-economica foarte dura" regiunii transnistrene si a promis, la Tiraspol, ca Rusia va fi "intotdeauna alaturi de Transnistria", scrie Deutsche Welle.
 

Vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat marti, la randul sau, ca s-ar putea ca Rusia "sa fie nevoita" sa inceapa razboiul in Transnistria si a sugerat ca de data aceasta armele vor fi indreptate impotriva Ucrainei. El s-a aratat iritat de numirea ex-presedintelui georgian, Mihail Saakasvili in calitate de guvernator al regiunii Odessa de catre presedintele Porosenko. 


Oficialul rus a spus ca aceasta a nemultumit si Tiraspolul, insinuand ca Saakasvili si-ar dori sa atace, cu mana Ucrainei, fortele ruse de pacificare din regiunea transnistreana. 
 

"In cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor rusi din Transnistria, Rusia va fi nevoita sa inceapa razboiulEi au inteles ca nu pot implica Rusia intr-un conflict militar si au inceput sa se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar in Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetateni rusi, plus pacificatorii nostri", a spus Jelezniak

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22