Premierul Victor Ponta: Se pare ca nu avem gaze de sist. Ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem

T.d. | 10.11.2014

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, ca se pare ca Romania nu dispune de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are. In piata energetica au aparut informatii potrivit carora zacamintele descoperite de Chevron (compania care a facut explorari privind existenta gazelor de sist) nu ar fi suficient de atractive din punct de vedere comercial, potrivit Hotnews.

Ponta a adaugat ca Romania trebuie sa fie independenta energetic si sa aiba propriile resurse off-shore si conventionale, iar moderatorul emisiunii in care a fost invitat i-a propus ca "povestea cu gazele de sist" sa fie amanata putin, deoarece resursele existente in Marea Neagra asigura independenta energetica a tarii pentru 30 ani, in timp ce gazele de sist reprezinta o tema controversata care aduce multe puncte defavorabile oricarui politician care o sustine.

"Oricum s-a amanat, pentru ca... se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Ponta, fara a dori sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.

El a precizat ca gazele conventionale din Marea Neagra sunt in explorare.

In urma cu o luna, ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma ca Romania poate fi jucatorul principal in domeniul energetic, iar exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor, spunand ca Romania are un avantaj extraordinar, deoarece dispune de toate resursele energetice posibile.

In luna iulie, compania Chevron a finalizat activitatile de explorare a gazelor de sist la sonda de la Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri, precizand atunci ca informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potentialului zacamantului.

Compania Chevron a demarat, la inceputul lunii mai, lucrarile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, fiind prima locatie din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale.

Societatea Chevron Romania mai detine trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in aprilie 2014, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare in perimetrul detinut la Puiesti.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22