Premierul Ponta cere AMNISTIA pensionarilor care trebuie sa returneze bani statului: Un EFORT MIC, pentru cineva care probabil a gresit. Surse judiciare: INITIATIVA INCURAJEAZA CORUPTIA

T.d. | 31.07.2014

Pe aceeași temă

Guvernul va aproba un act normativ de amnistie a pensionarilor care trebuie sa returneze statului o parte din banii incasati. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Muncii sa elaboreze un act in acest sens, pentru a nu se mai ajunge in situatia in care pensionarii se sinucid, conform Adevarul.

Cererea premierului din şedinţa de guvern vine după ce în ultimele zile presa a scris despre mai multe cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.

"Vreau până la următoarea şedinţă de guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniţi cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluţie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum nişte bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să îşi vândă casele, să... cred că aşa cum am putut să facem pentru funcţionari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligaţia să facem pentru pensionari şi faptul că au trebuit să se întâmple nişte nenorociri, oameni care au fost citaţi pe la diverse instituţii cred că e un lucru regretabil şi vreau să veniţi cu un proiect de lege", a spus Ponta ministrului Muncii, Rovana Plumb, precizând că vrea să transmită acest mesaj în mod public, în faţa presei.

El a precizat că va susţine acest proiect de lege în Parlament şi că speră ca toţi parlamentarii să înţeleagă că este vorba de un "efort mic" şi de un ajutor pentru cineva care "probabil a greşit, dar nu a făcut-o ca să se îmbogăţească".
 

Cererea de amnistie, dupa un atac al Antena 3 la DNA

Apelul premierului la o amnistie vine dupa ce postul Antena 3 a acuzat DNA, miercuri seara, ca a determinat, prin anchetarea cazurilor de pensionari fraudulosi, sinuciderea a cinci pensionari, conform Hotnews.

"România a privit stupefiată mărturisirile celor trei magistraţi incoruptibili. Zece milioane euro mită în dosarul ALRO şi două milioane în cazul Bercea Mondial - Mircea Băsescu. În ciuda unor dovezi zdrobitoare, dosarele sunt închise şi magistraţii eliminaţi din sistem. Cine sunt însă anchetaţi de DNA? Nişte bătrâni pensionari neputincioşi. O bătrână chemată la DNA pentru că a dat cu borcan de miere. Un pensionar pentru că a dat 100 de lei mită" - astfel a prezentat Antena 3 cazul sinuciderilor.

Surse judiciare consultate de HotNews.ro afirma ca astfel de initiative incurajeaza coruptia, deoarece fenomenul dosarelor de pensionare obtinute fraudulos este fenomen de masa in Romania. Dosarul inca n-a fost trimis in judecata, iar in total sunt 1100 de pensionari care au calitatea de suspecti. Potrivit surselor HotNews.ro, cu toti au fost filmati in timp ce dadeau spaga doctorilor din comisia de evaluare, in medie cam un milion de lei.

"Potrivit legii, acesti pensionari sunt suspecti, o parte sunt inculpati. Exista si institutia renuntarii la urmarirea penala daca procurorul crede ca scopul anchetei poate fi atins fara o trimitere in judecata", au mai declarat sursele citate. Potrivit acestora, in dosar sunt cercetati oameni iesi la pensie ilegal la 40 de ani. Problema in acest dosar nu sunt atat sumele mici date drept spaga (desi acestea erau date in mod repetat la fiecare sase luni sau un an, cand se facea evaluarea dosarului), ci sumele mari platite de la bugetul de stat pentru acordarea a mii de pensii ilegale unor oameni apti de munca.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22