Ponta: Guvernul Ungureanu vinde ce a mai ramas din resursele minerale ale Romaniei. Antonescu: Vom depune motiune pe tema privatizarilor

Fara Autor | 02.04.2012

Liderul PSD a acuzat, duminica, guvernul Ungureanu de instrainare din patrimoniul national a resurselor nationale si a resurselor energetice, dupa ce Deputatul PSD Iulian Iancu a solicitat Procurorului General sa se autosesizeze in cazul privatizarii Cupru Min, pentru ca firma care a castigat licitatia pentru preluarea companiei de la Rosia Poieni "nu are capacitatea tehnica, economica si nici resursele umane necesare pentru continuarea activitatii".

Pe aceeași temă

 
Liderul PSD, Victor Ponta,, a acuzat, duminica, guvernul Ungureanu de instrainare din patrimoniul national a resurselor nationale si a resurselor energetice, dupa ce Deputatul PSD Iulian Iancu a solicitat Procurorului General sa se autosesizeze in cazul privatizarii Cupru Min, pentru ca firma care a castigat licitatia pentru preluarea companiei de la Rosia Poieni "nu are capacitatea tehnica, economica si nici resursele umane necesare pentru continuarea activitatii".
 
Deputatul PSD Iulian Iancu a solicitat, duminica, Parchetului sa se autosesizeze in cazul privatizarii Cupru Min si a precizat ca procurorii au obligatia legala sa demareze procedurile in acest sens, odata ce o astfel de cerere a fost lansata in spatiul public, relateaza Ziare.com.
 
 
UPDATE: Antonescu: Ungureanu nu poate proceda asa. Vom depune motiune pe tema privatizarilor
 
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a acuzat Guvernul Romaniei si pe premierul Mihai Razvan Ungureanu, pentru faptul ca nu a anuntat opinia publica in privinta privatizarii CupruMin si a unui pachet de actiuni la Transelectrica, precizand ca va fi depusa o motiune simpla, la Senat, pe aceasta tema.
 
"PNL isi exprima indignarea fata de modul in care primul ministru si Guvernul Romaniei decid o tema de asemenea importanta cum e tema resurselor naturale ale acestei tari. Nu discut contextul si oportunitatea deciziilor luate in cazul cuprului, Transelectrica, gazelor de sist, desi sunt foarte multe semne de intrebare", a declarat Antonescu, citat de Ziare.com.
 
"Ce e strigator la cer si inacceptabil e ca asemenea decizii cu importanta strategica, legate de patrimoniul national, cu consecinte asupra a ce se numeste interesul national sa fie luate intr-o totala lipsa de transparenta. Nu doar ca nu a existat discutie publica, o consultare a cuiva, dar nici macar o informare oficiala, cum se cuvine, in legatura cu decizii ale Guvernului.
 
Nu stiu cum e obisnuit domnul Mihai Razvan Ungureanu sa lucreze, cum a lucrat (...) nu mi-e foarte clar cine l-a pus presedinte al Romaniei, probabil Traian Basescu, nici nu mai sunt atat de sigur. Sunt sigur ca intr-o tara care doreste sa ramana democratica domnul Mihai Razvan Ungureanu nu poate proceda ca in alte tari. Are obligatia de a informa opinia publica in legatura cu decizii de asemenea importanta", a completat Antonescu.
 
De asemenea, liderul USL a anuntat ca, dupa Paste, USL va depune doua motiuni impotriva guvernului Ungureanu - una de cenzura pe tema UMF Targu Mures, alta simpla pe tema privatizarilor, la Senat.
 
 
Ponta: Guvernului Ungureanu instraineaza din patrimoniul national resurse nationale si resurse energetice
 
Liderul PSD a anuntat, duminica, că printre prioritătile USL în următoarea perioadă se numără demararea unei actiuni în instantă pentru stoparea procesului de vânzare a resurselor naturale românesti, până la momentul când se va propune o "strategie coerentă".
 
"O actiune si juridică în instantă, si în Parlament, si legislativă, de stopare a procesului de vânzare a resurselor naturale ale României, până la momentul la care există o strategie coerentă.. (...) Solicitarea continuă către Guvernul Ungureanu de a rezilia contractelor cu băietii destepti din energie", a declarat Ponta.
 
Victor Ponta s-a referit la vânzarea de către stat a unui pachet de actiuni la Transelectrica, la vânzarea Cupru Min si la exploatarea gazelor de sist ale României.
 
"Cel mai grav lucru se referă la o actiune din ce în ce mai accentuată a guvernului Ungureanu de înstrăinare din patrimoniul național a resurselor nationale si a resurselor energetice. Vânzarea unui pachet de actiuni la Transelectrica pe un pret de 37 de milioane de euro, în conditiile în care 50 de milioane de euro sunt investite doar pentru modernizarea doar unei singure statii de transformare. Vânzarea rezervei nationale de cupru, una din cele mai mari rezerve din Europa, de asemenea pentru o sumă simbolică.
 
Descoperirea de către presă a unor noi concesiuni privind exploatarea gazelor de sist...toate acestea într-o singură săptămână. USL constată că mandatul premierul Ungureanu...are legătură cu interese externe României si care trebuie să se finalizeze cel mai târziu în noiembrie...", a mai declarat Ponta.
 
Ponta sustine ca Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu nu are legătură cu interesele ţării şi vinde ce a mai ramas din resursele minerale ale Romaniei. 
 
"Guvernul Ungureanu vinde ce a mai ramas din resursele minerale ale Romaniei", a mai spus Ponta.
 
 
Roman Copper Corp, fondata special pentru cumpararea Cupru Min
 
Formatiunea social-democrata acuza ca castigatorul licitatiei pentru preluarea companiei de exploatare a cuprului de la Rosia Poieni este Roman Copper Corp, o companie canadiana fondata special pentru cumpararea Cupru Min, care a oferit suma de 200,8 milioane de euro.
 
Ministerul Economiei a anuntat ca, in urma licitatiei cu strigare desfasurate pentru vanzarea integrala a Cupru Min, Roman Copper Corp din Canada, detinut de omul de afaceri Stephen G. Roman, a preluat compania de exploatare a cuprului pentru suma de circa 200,8 mil. euro, licitatia pornind de la un pret minim de 57,3 milioane de euro, deci pretul obtinut este 3,5 ori mai mare. 
 
La licitatie au mai participat companiile Oz Minerals din Austria si Dundee Holdings din Olanda.
 
Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, spune ca adjudecarea licitatiei s-a facut in afara unui cadru legal. 
 
"Autorizatiile de mediu ale Cupru Min au expirat la 31 decembrie 2011 si nu au mai fost reinnoite deoarece compania nu indeplinea conditiile. Ministerul Economiei a cerut reautorizarea, insa ministerul Mediului a raspuns ca daca s-ar acorda, aceasta ar incalca directivele europene", a afirmat el. 
 
El mai spune ca Roman Copper nu are capacitatea tehnica, economica si nici resursele umane necesare pentru continuarea activitatii. 
 
 
Roman Copper Corp. este o companie cu sediul in Toronto, fondata de BayFront Capital Partners (Toronto), o banca de investitii specializata in finantarea proiectelor miniere.
 
Marti, seful Oficiului Participatiilor Statului si privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la Cupru Min, dar, daca va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca aproximativ 90 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren. "Firma Roman Copper a fost infiintata in noiembrie 2011, special pentru a participa la pivatizarea Cupru Min. Nu stim cine se afla in spatele acestei firme, pentru ca nu suntem serviciu de informatii, dar daca era ceva suspect am fi fost informati. Nu vine nimeni sa isi bata joc de banii sai", a adaugat Vladan, dupa ce a fost intrebat de presa daca OPSPI s-a interesat inainte de vinzarea Cupru Min in privinta potentialilor cumparatori.
 
Miercuri, la doua zile de la licitatie, Ministerul Economiei a anuntat ca, potrivit documentelor prezentate, Roman Copper va fi asistata de BayFront, fondatoarea sa, in procesul de atragere a finantarii necesare pentru cumpararea Cupru Min.
 
Joi, intr-un interviu pentru Bursa, ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ca noul proprietar al Cupru Min va fi obligat sa sustina investitiile de mediu cifrate la 19 milioane de euro.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22