Polonia se INARMEAZA: noi submarine de atac, elicoptere multirol, drone si un sistem antiracheta propriu

P.c. | 21.04.2015

Pe aceeași temă

Polonia va cumpara armament in lunile viitoare pentru a-si imbunatati arsenalul militar. Autoritatile de la Varsovia vor cumpara submarine, elicoptere, drone si rachete de croaziera, construindu-si de asemenea un sistem antirachetă propriu care va costa 13 miliarde de dolari, relateaza ziare.com
 

Polonia va cumpara 70 de elicoptere multirol care vor costa 2,5 miliarde de dolari, cheltuind alti bani pe drone şi rachetele de croazieră pentru submarine. Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apărării, a declarat că a solicitat SUA să îi permită să achiziţioneze rachete Tomahawk pentru a-şi echipa submarinele.
 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

si Ewa Kopacz,  prim ministrul polonez

 

Polonia intenţionează să cumpere trei noi submarine de atac, să le doteze cu rachete de croazieră, furnizate de americanii de la Raytheon sau francezii de la DCNS.

 

Guvernul polonez a alocat 2,1% din PIB în acest an pentru apărare şi intentioneaza sa construiasca un sistem propriu de apărare anti-rachetă care va costa în jur de 13 miliarde de dolari, scrie „International Business Times“.

 

CITITI SI: Reactia NATO la declaratiile Moscovei: Sistemul antiracheta nu este indreptat impotriva Rusiei. Suplimentarea fortelor Aliantei in Estul Europei, rezultatul actiunilor rusesti

 

Pentru construirea scutului antiracheta autoritatile poloneze negociaza cu grupul francez Thales, cu grupul european MBDA, cu o companie de stat poloneză şi cu una americană, Raytheon, care produce sistemele Patriot. Toate sistemele oferite de competitori sunt operaţionale şi utilizate de către un alt stat membru al NATO.


La sfârşitul lunii martie, compania Raytheon a semnat o scrisoare de intenţie cu principalul producător de rachete şi muniţie din Polonia, Mesko. Domeniile de cooperare vizează tehnologia Raytheon pentru obuze de mare precizie şi un nou elicopter de atac polonez. „Acesta este un prim pas care permite Raytheon să-şi extindă relaţiile de colaborare cu partnerii de la Mesko, dar şi cu alţi parteneri industriali din Polonia“, a declarat Michelle Lohmeier, vice-preşedinte al liniei de produse Raytheon.
 

Gen. Hodges, comandantul armatei americane din Europa: Ne liniştim aliaţii

 

Polonezii au testat, luna trecută, bateriile de rachete Patriot desfasurate de armata SUA din Europa, în apropiere de Varşovia, ca parte a unor exerciţii comune cu Polonia.

 

Bateria de rachete Patriot a ajuns în Polonia împreună cu 100 de militari americani şi aproximativ 30 de vehicule. Sistemul de rachete sol-aer a fost desfăşurat la baza militară de la Sochaczew, la circa 50 km de capitala poloneză. Intenţia a fost, într-adevăr, să se trimită un semnal: „Exact despre asta a fost vorba: să ne liniştim aliaţii“, a spus gen. Hodges, comandantul armatei americane din Europa
 

Polonia intenţionează să semneze şi acordul final pentru construcţia scutului anti-rachetă al NATO, anul acesta, iar proiectul ar urma să fie construit până în 2022. Proiectul va costa 13,1 miliarde de dolari şi va fi dezvoltat în mai multe etape. Prima presupune instalarea a opt seturi de rachete inetrceptoare.


 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22