Polonia pregateste masuri in criza francului elvetian

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Varsovia pregateste convertirea in zloti a creditelor ipotecare luate in franci elvetieni, potrivit unui anunt facut de premierul tarii, Ewa Kopacz, costurile urmand a fi suportate de banci. Masura vizeaza persoanele fizice.

Ewa Kopacz a spus că Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Polonia va urmări răspunsul băncilor care ar trebui să implementeze cât mai rapid această modificare.

Dacă voi fi nevoită să aleg între interesele băncilor şi cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populaţiei, iar băncile vor fi cele care vor suporta nota de plată şi nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a mă asigura că aceste măsuri vor intra în vigoare cât mai curând posibil şi nu în 3-4 luni, pentru că viaţa oamenilor depinde de acestea”, a declarat Ewa Kopacz., potrivit Romania Libera.

Decizia din data de 15 ianuarie a Băncii Naţionale a Elveţiei a provocat deprecierea cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul. În consecință, cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite în franci au început să se confrunte cu mari dificultăți la achitarea ratelor și au inițiat proteste stradale în mai multe orașe.

Ministrul polonez de Finanţe, Mateusz Szczurek, guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, precum şi reprezentanţii Autorităţii de Reglementare a Pieţelor Financiare din Polonia s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a discuta modalităţile posibile în care pot fi ajutate persoanele cu credite în franci.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22