Politicile UE sunt responsabile de imigrantii care se ineaca in mare, sustine presedintele turc Erdogan

T.d. | 31.07.2015

Pe aceeași temă

Problema imigratiei ilegale pe continentul european provoaca nemultimire la Ankara, presedintele turc Recep Erdogan sustinand ca Uniunea Europeana este responsabila pentru imigrantii care se ineaca in mare, in incercarea de a intra pe teritoriul european.

Peste 150.000 de imigranti au sosit in Europa pe mare de la inceputul anului, dintre care jumatate in Italia, unde sosirile acestora sunt inca superioare recordurilor inregistrate in 2014, si jumatate in Grecia, unde numarul lor inregistreaza o crestere exponential, potrivit estimarilor Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM) din data de 10 iulie.

Situatia creata nemultumeste Turcia, o tara care gazduieste doua milioane de refugiati, in conditiile in care Europa suporta o cifra de zece ori mai mica.

Intr-un discurs tinut in fata unui think tank militar la Jakarta, Erdogan a subliniat politica Turciei in aceasta problema

"Un total de doua milioane de refugiati - 300.000 din Irak, 1,7 milioane din Siria- sunt gazduiti in prezent de Turcia. Dar cand te uiti la Europa pe ansamblu, se poate constata ca nu este capabila sa adaposteasca nici macar 200.000 de refugiati in tarile ei", ", a declarat Erdogan, aflat intr-o vizita oficiala in Indonezia, potrivit Ziare.com

Ankara a salvat multi imigranti care au incercat sa traverseze Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa, in timp ce atitudinile si politicile UE sunt de asa natura incat "acesti oameni ajung sa se inece in mare", a continuat seful statului turc.

Afluxul de zeci de mii de imigranti a mobilizat toate guvernele europene. La sfarsitul lunii iunie, un summit european a stabilit dupa dezbateri aprinse principiul repartitiei a 60.000 de imigranti pe baza voluntara, dar statele membre s-au oferit sa contribuie la acest efort.
 

Politica Bruxellesului fata de imigratia ilegala a esuat

Cel putin asta sustine controversatul premier al Ungariei, Viktor Orban. Prezent la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, liderul de la Budapesta a atras atentia asupra faptului ca fenomenul migrationist reprezinta o amenintare la adresa Europei.

Majoritatea societatii din Ungaria nu doreste sa aiba migranti ilegali si nu mai doreste sa continuie politica Bruxellesului, care a esuat”, a spus premierul Ungariei.

Viktor Orban a facut o legatura directa intre imigrantii ilegali care vin in Europa si cresterea fenomenului terorist. De altfel, el a mai atras atentia asupra factorului economic, intrucat imigrantii contribuie la cresterea somajului, sustine Orban.

In context, liderul de la Budapesta a aratat ca multiculturalismul – despre care multa lumea credea, in urma cu 30 de ani, ca e raspunsul la problemele sociale – reprezinta acum o cauza a problemelor cu care se confrunta continentul european.

Toate laolalta ma fac sa spun ca imigratia ilegala ameninta si Ungaria, si Europa, este un pericol pentru valorile comune, pentru cultura comuna (…), ameninta siguranta cetatenilor si rezultatele economice”, a continuat Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22