PNL si PSD vor avea liste separate la alegerile europarlamentare din mai 2014

Fara Autor | 26.03.2013

Pe aceeași temă

PNL si PSD vor candida separat la alegerile pentru Parlamentul European din 2014. Europarlamentarul PNL Renate Weber afirma ca inca de la constituirea USL s-a decis ca liberalii si pesedistii sa mearga impreuna "pana la europarlamentare".
 

 

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat duminica, intr-o emisiune la Pro TV, ca este "foarte probabil" ca liberalii si pesedistii sa candideze pe liste separate pentru Parlamentul European.

"Foarte probabil, dar sa nu luam si asta vreun semn de dihonie sau de tensiune. Faptul ca intr-o alianta in care exista doua mari partide, unul de stanga, unul de dreapta, apartinand a doua familii politice distincte in plan european pentru alegerile parlamentare europene, unde in mod traditional fiecare candideaza pentru familia lui, vom merge separat, nu inseamna deloc ca asta inseamna sfarsitul Uniunii", a spus Antonescu.


Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat ca de la bun inceput, inca de la constituirea USL, intelegerea a fost ca principalele formatiuni componente ale aliantei sa mearga separat la europarlamentare.

"Eu am inteles ca de la bun inceput asta a fost decizia, ca pentru europarlamentare sa se mearga separat. De la momentul constituirii USL, asa am inteles, s-a luat decizia sa se mearga impreuna pana la europarlamentare, tocmai pentru ca sunt grupuri politice distincte.

Stiu ca la acea data, in momentul in care s-a spus ca vor fi liste comune in general, intrebarea mea a fost 'bun, si ce vom face pentru europarlamentare?' si aceea a fost intelegerea mea ca vor fi liste separate
", a declarat Renate Weber pentru Ziare.com.
 

Renate Weber admite ca participarea pe liste separate a candidatilor PNL si PSD ar putea bulversa electoratul.

"Imi dau seama ca din punctul de vedere si al candidatilor, dar si al alegatorilor si al presei, fiind in acelasi timp intr-o alianta si candidand pe liste separate, poate sa para mai aparte, ca sa zic asa. Dar asta e, mai sunt si alte partide care sunt in aliante la guvernare in alte state europene si asta nu ii impiedica pentru europarlamentare sa aiba candidaturi pe liste diferite.

Daca temele in dezbatere vor fi intr-adevar temele europene, cele care ne intereseaza, cred ca din perspectiva dezbaterilor europene liberalii au cateva locuri unde difera de abordarile socialistilor la nivel european. Cred ca pentru prezentarea punctelor de vedere ale unui partid este preferabila candidatura pe liste diferite
", a explicat europarlamentarul PNL.



Renate Weber se asteapta ca PNL sa scoata in 2014 un scor electoral mai mult decat satisfacator, care sa duca la dublarea numarului de europarlamentari liberali.

"Ma astept ca PNL sa aiba un scor mult mai bun decat la ultimele alegeri. Ma astept sa se intoarca cu o delegatie de opt-noua persoane, poate chiar zece. PDL nu va mai avea scorul de acum patru ani, eu sunt convinsa de asta, nici UDMR nu va mai avea acelasi scor.

PNL are sansa sa castige singur in aceasta batalie electorala undeva intre opt si zece europarlamentari, ceea ce va insemna o delegatie foarte importanta, impresionanta
", a subliniat Weber.

 

Deputat PSD: E foarte periculos sa se mearga pe liste separate

Sambata, si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat candidaturi separate pentru Parlamentul European.

"Acum pot sa va spun ca nu exista la nivelul Parlamentului European vreo intelegere intre socialisti si liberalii din ALDE, asa ca nu cred ca o lista comuna ar fi agreata la acel nivel", a spus Zgonea in timpul unei vizite in Bistrita Nasaud, citat de Mesagerul.

Opiniile lui Zgonea l-au speriat pe seful PSD Bistrita Nasaud, deputatul Stelian Dolha. Deocamdata este singurul care se impotriveste deschis participarii PNL si PSD pe liste separate.

"E foarte periculos sa se mearga pe liste separate pentru ca e putin probabil ca dupa ce ne batem si ne injuram la europarlamentare in primavara, peste cateva luni sa facem campanie comuna la prezidentiale", a spus Dolha, citat de presa locala.

Consiliul European a stabilit ca alegerile europarlamentare vor avea loc in tarile membre UE intre 22 si 25 mai 2014.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22