PNL ataca la Curtea CONSTITUTIONALA legea securitatii CIBERNETICE: Incalca grav DEMOCRATIA, DREPTURILE si LIBERTATILE fundamentale ale cetateanului

P.c. | 23.12.2014

Pe aceeași temă

Ludovic Orban, vicepresedintele PNL, a  anuntat ca partidul din care face parte va ataca la Curtea Constitutionala Legea securitatii cibernetice a Romaniei, cunoscuta drept Legea Big Brother 3. Acest proiect de lege a fost adoptat vineri de Senat, relateaza ziare.com
 
 
"Senatul a adoptat aceasta lege, Senatul fiind camera decizionala. Cei 69 de deputati apartinand PNL care au sesizat CCR considera ca aceasta lege incalca grav democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului si incalca in mod concret o serie de articole din Constitutia Romaniei.
 
 
(...) De asemenea, consideram ca este incalcat art.1 alin.3, care prevede ca Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate si alin. 5, care prevede ca In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie", a spus vicepresedintele PNL, marti, intr-o conferinta de presa.
 
 
Acesta subliniaza ca "s-au incercat lucruri similare", dand exemplu legea Big Brother si legea cartelelor pre-pay cu buletinul, care au fost declarate neconstitutionale. "Din punctul nostru de vedere, initiativa lui Ponta, care a permis unor servicii sa intre cu bocancii in viata cetateanului roman, reprezinta o grava incalcare a democratiei. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru sa se intample", a mai declarat Ludovic Orban.
 
 
 
 
Vineri, Senatul a adoptat proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei. Astfel, legea prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, iar coordonarea activitatilor ar urma sa revina MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT.
 
In acest caz, Senatul este camera decizionala, legea fiind adoptata tacit de Camera Deputatilor pe 17 septembrie. Aproximativ 25 de persoane au protestat, duminica, la Palatul Parlamentului, fata de adoptarea legii privid securitatea cibernetica a Romaniei.
 
 
Ce spune Traian Basescu despre Legea securitatii cibernetice
 
 
Sambata, in cadrul ultimei conferinte de presa sustinuta de Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei, acesta a fost intrebat ce ar fi facut daca ar fi primit la promulgare Legea securitatii cibernetice - ar fi promulgat-o sau ar fi trimis-o la CCR.
 
"Nu stiu ce scrie, dar am atentionat in expunerea mea ca totusi trebuie sa existe un control pe accesul structurilor de securitate in bazele de date ale operatorilor Internet si telefonie. Trebuie sa existe un control judecatoresc", a spus Traian Basescu.
 
 
In plus, intrebat ce este mai important, dreptul la intimitate sau dreptul la siguranta, el a replicat: "Nu exista, cel putin din abordarea unui sef de stat, fie ca este Basescu, fie ca este Obama, fie ca este presedintele Frantei sau oricine altcineva (...) imperativ mai mare pentru un sef de stat decat securitatea".
 
 
"Ce v-ar spune oricare dintre noi, fie ca sunt eu sau orice alt sef de stat, v-ar spune da, dar din aceste imperative legate de securitate sa nu se faca sau sa nu se mai faca abuzuri - asta, daca as fi presedintele Obama, dansul ar trebuie sa spuna sa nu se mai faca. In ceea ce-l priveste pe presedintele Romaniei eu pot sa spun: da, dar sa nu se faca abuzuri. Deci control judecatoresc", a mai subliniat Traian Basescu.
 
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22