PNA redivivus

Rodica Culcer 07.09.2005

De același autor

Noul procuror general al PNA, Daniel Morar, pare sa fi acceptat soarta lui Sisif. El a atacat frontal marile dosare de coruptie inchise cu grija de predecesorul sau, Ioan Amarie. Prima “victima” s-a dovedit a fi si cea care a profitat mai putin financiar, desi suma in sine nu scuza abuzul: este vorba de fostul ministru al Integrarii, Hildegard Puwak, invinuita ca ar fi folosit in interes personal 150.000 de euro, in cadrul programului european “Leonardo da Vinci”. Nimeni nu a contestat faptul ca beneficiarele sumei au fost societati comerciale apartinand sotului si fiului doamnei Puwak, iar doamna Puwak a platit cu functia, pe care a fost obligata s-o paraseasca prin demisie. Drept rasplata, procurorii de la sectia I a PNA au inchis rapid dosarul cu concluzia ca nu au fost lezate interesele financiare ale UE. Comisia Europeana nu a fost de acord, dar nici nu a insistat. Din iarna lui 2003 au trecut aproape doi ani, alegerile din 2004 au fost castigate de Traian Basescu, iar in fruntea Justitiei se afla astazi Monica Macovei, care a avut temeritatea de a decapita masina de spalat reputatii si starpit gainarii care devenise PNA. Sectia I a PNA si-a pierdut seful, procurorul Adrian Miclescu fiind revocat de noul ministru. In consecinta, si dosarul Puwak a fost redeschis, ca si alte dosare inchise de acelasi procuror. Este vorba de dosarele celebrului Mihai Nicolaiciuc, fostul director al SNCFR, care, sub ochii ingaduitori ai liderilor sindicali care acum se dau de ceasul mortii de grija bietilor angajati, a irosit banii societatii achizitionand piese inutile si inutilizabile precum si termopane pentru toate haltele CFR din Moldova.
Nu ne vor ajunge 100 de numere ale revistei 22 pentru a descalci relatiile intime dintre sindicate si administratia societatilor de stat, la fel de dubioase ca si cele dintre oamenii politici si magistrati. Ca intre administratia companiilor de stat si puterea politica a existat intotdeauna o legatura stransa, de natura financiara, nu mai este nevoie sa demonstram. Complexitatea acestor increngaturi da partial si masura sarcinii sisifice pe care si-a asumat-o procurorul general al PNA.
Un alt dosar controversat lasat mostenire de procurorul Miclescu este cel in care a fost cercetat si trimis in judecata Adrian Negru, asociatul lui Mihai Vacaroiu, fiul presedintelui Senatului. Desi PNA a precizat ca Mihai Vacaroiu nu are nici o legatura in aceasta cauza, ar trebui sa ni se explice de ce el nu a fost nici macar audiat in calitate de martor. La mijloc este din nou butoiul cu miere de la Bruxelles: Adrian Negru este acuzat ca ar fi obtinut o finantare ilegala PHARE pentru proiectul denumit “Club de locuri de munca Best Jobs”, ce avea ca principal obiectiv reconversia profesionala. De altfel, nici Hildegard Puwak, nici Adrian Negru, nici Mihai Nicolaiciuc nu ar fi fost cercetati initial de PNA daca nu s-ar fi sesizat Oficiul de Lupta Anti-frauda al UE (OLAF). Este posibil ca si redeschiderea dosarelor sa fie tot consecinta insistentei forurilor europene, care nu contenesc sa-si exprime exasperarea fata de musamalizarea marilor dosare de coruptie din Romania.
Memoria presei romanesti este insa mai lunga decat cea a Comisiei Europene. Ne amintim, de pilda, si de cazul numit cand “mita la guvern”, cand “dosarul Busteni”, declansat de reclamatiile omului de afaceri Octavian Ionescu. Acesta s-a declarat depasit de solicitarile financiare venite din partea lui Serban Mihailescu si a unor oficiali PSD din judetul Prahova. Asupra acestui dosar s-a asternut o ciudata tacere. Ca el mai sunt nenumarate. Daniel Morar este dator cu raspunsuri la toate, dar nu stim daca PNA va avea destule resurse si destul timp pentru a dezgropa toate dosarele guvernarii anterioare. Restantele sunt coplesitoare ca numar si complexitate, iar sistemul de sprijin al fostei puteri redutabil.
Sarcina procurorilor, indiferent ca lucreaza la PNA sau la Parchetul General, este cu atat mai grea cu cat noua putere are si ea “falitii ei”. Florian Anghelescu, sotul fostei consiliere de stat de la Cotroceni Stana Anghelescu, este cercetat pentru evaziune fiscala dupa numeroasele sesizari ale presei si avertismentul public al presedintelui Basescu. Pana acum, cel putin oficial, coalitia nu s-a dovedit continuatoarea traditiilor PSD-iste, acceptand si chiar incurajand rigorile legii. Nici nu ar putea sa se comporte altfel dupa ce a castigat puterea in urma unui vot anti-coruptie. In plus, opozitia, incoltita de noul elan al oamenilor legii, va fi extrem de vigilenta si nu va ierta nimic. Iar PSD in opozitie este mult mai puternic decat erau pe vremuri PNL si PD in aceeasi postura.
In mod ciudat, ofensiva PNA din ultimele saptamani pare sa fi venit in sprijinul noului lider al PSD, Mircea Geoana, care se poate dezice mai usor de trecutul partidului, pe care l-a declarat “neperformant”. Cum nu este implicat nici in scandalul stenogramelor, nici in mari dosare de coruptie, Mircea Geoana a putut linistit sa-i critice pe coruptii din partid si sa lanseze duminica o campanie pentru reformarea clasei politice. Cum o va continua, fara sa lezeze interesele unor membri marcanti, ramane de vazut. Deocamdata constatam ca, eliberate de presiunea politica, morile justitiei incep - sau incearca - sa macine, fapt care la randul sau antreneaza mutatii politice. Procesul nu este inca ireversibil, dar are darul de a hrani speranta ca reformarea “sistemului ticalosit” nu este in mod necesar o utopie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22