Plafonații

Tia Serbanescu 31.05.2013

De același autor

Conform datelor furnizate de guvern, cel mai rentabil în România nu e să fii președinte, premier, parlamentar sau primar (deși au și ei bucuriile lor) și cu atât mai puțin academician, doctor, inginer. Cel mai rentabil e să fii director la o companie de stat, regie, comisie, autoritate etc. Nu se cere pregătire de specialitate, nu contează vechimea. Totul e să te pună cineva acolo. Restul merge de la sine: mii de euro lunar, fără nicio obligație (de profit sau de locuri de muncă). Salariile pe care guvernul Ponta le-a dat publicității (director Electrica, Tarom, Poștă, Nuclearelectrica, toate cam de 10.000 de euro) au defilat pe toate micile ecrane stârnind indignarea scontată. Ăsta era și scopul. Căci imediat s-a anunțat că Ponta viteazul le „plafonează” la 6 salarii medii pe ramură (plus bonificații). Bravo! Curajos premier!

Numai că în ramurile respective salariul mediu e de 1000 de euro așa că înmulțit cu șase dă exact suma anterioară căci leafa anunțată era cea brută. Bruta de la Poștă (dl. Smeeianu) e 10.000 de euro dar netul e 6000. Așa că plafonații pot dormi în rămurele, noapte bună. Plafonarea dlui Ponta (din ce în ce mai vizibilă) seamănă cu tăierea pensiilor militare a dl. Boc în urma căreia 90% au crescut iar pe celelalte 10% le-a mărit dl. Ponta la loc. Total tăiere, total plafonare egal nicio schimbare. Doar manipulare. Premierul a recunoscut că lista aruncată în gura presei „nu e sută la sută adevărată” și că salariile respective, deși brute, sunt „cele propuse” pentru acest an. Faptul că dl. Ponta i-a dat la tocat după care i-a plafonat lăsându-i cam cu aceleași lefuri, ține de demagogia brută a premierului.

Eroina listei a fost madam Lulache de la Nuclearelectrica pentru care intervenise la un apropiat al premierului chiar SRS: „te rog convinge-l că Daniela Lulache trebuie numită la Nuclearelectrica”. Și a fost. Mai greu e s-o schimbi căci orice director care-și pierde locul primește salarii compensatorii ce ajung la 500.000 de euro. „E o hoție legală” a recunoscut dl. Ponta. Așa sunt marile hoții: acoperite de legi ad-hoc, ordonanțe, hotărâri, contracte. În aceeași zi, comisarul european pentru energie (domeniul băieților deștepți de la noi) a observat că „România e aproape neguvernabilă” - dar dna Corina Crețu l-a contrazis imediat: „e cât se poate de guvernabilă”. Nu și guvernată. De altfel, miniștrii USL declară mereu că ei „repară ce-au stricat guvernele anterioare”. Guvernul Ponta e așadar un atelier de reparații. Niște cârpaci.

Articol publicat si pe site-ul curentul.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22