Petro Porosenko, prezinta CONCESIILE pe care e dispus sa le faca pentru a aduce pacea in UCRAINA

P.c. | 16.09.2014

Pe aceeași temă

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a prezentat, luni, mai multe concesii in favoarea separatistilor pe care este dispus sa le accepte. Propunerea lui Porosenko include oficializarea limbii ruse in regiunile de est si posibilitatea ca separatistii sa isi aleaga magistrati, sa isi poata forma propriile forte de ordine si sa poata dezvolta legaturi mai puternice cu Rusia, ramanand in acelasi timp o parte din Ucraina, relateaza ziare.com

 

Acesta a prezentat, luni, mai multe compromisuri pe care este dispus sa le faca pentru a aduce pacea in Ucraina, printre care un armistitiu general si un statut special de autoguvernare pentru teritoriile ocupate in prezent de insurgenti, scrie Washington Post.

 

Porosenko a trimis un proiect de lege in acest sens catre Parlament, care urmeaza sa dezbata si sa aprobe propunerea presedintelui. Liderul ucrainean sustine ca noul sau plan ar ajuta la pastrarea teritoriilor controlate de rebeli in interiorul granitei si ar preveni independenta acestora.

 

CITITI SI: Petro POROSENKO: DONETK si LUGANSK vor ramane in cadrul UCRAINEI. Dupa armistitiu, situaţia pe front s-a SCHIMBAT radical

 

"Nimic nu este mai important pentru noi decat pacea", le-a spus Porosenko, luni, liderilor politici din Ucraina. Totusi, propunerea a fost criticata de activistii pro-europeni si de anumiti politicieni de la Kiev, existand ingrijorari legate de faptul ca presedintele cedeaza prea mult in fata separatistilor.

Unii dintre liderii insurgenti au respins total proiectul de lege, in vreme ce altii au cerut crearea unui stat independent care sa se numeasca "Noua Rusie".
 

Initiativa lui Porosenko vine in contextul in care armistitiul din regiunile estice continua sa fie incalcat, la peste o saptamana de la impunere. Daca in orasul Luhansk a avut loc, duminica, o zi de sarbatoare, cand separatistii au organizat o parada in centru, la Donetk au continuat bombardamentele intre fortele guvernamentale si rebeli.

De asemenea, sase observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au intrat sub tiruri de artilerie si au fost nevoiti sa se adaposteasca timp de trei ore intr-un sat la sud de Donetk, duminica dupa amiaza, in ciuda faptului ca exista un acord de incetare a focului.

Armistitiul a fost impus la 5 septembrie, dupa negocieri, la Minsk, in Belarus, intre Kiev, reprezentanti ai separatistilor si OSCE. Armistitiul a fost incalcat in repetate randuri de partile combatante si, in pofida acordului de incetare a focului, mai multe persoane au murit. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22