Performanta USL: o precizare

Dragos Paul Aligica 19.07.2013

De același autor

Un cuvant pentru cei care vad nu stiu ce mare performata si simt politic in “strategiile” USL.

E usor sa pari mare si tare pe fondul politicilor de austeritate promovate de adversarii tai, cand 90% din clasa politica e pe aceiasi pozitie cu tine de frica faptului ca Justitia incepe sa-si faca datoria, cand liderii adversarilor tai aflati la Putere isi submineaza partidul si voteaza impotriva propriului guvern, cand liderul maxim al adversarilor tai e de fapt un blatist care joaca la doua capete, daca nu joaca direct in tabara ta, samd.

E usor cand conjunctura si accidentul statistic si istoric creaza un val pe care te ridici.

Eu inteleg euforia si autosatisfactia celor de la USL care au fost implicati in toata povestea asta. Si ii inteleg si pe cei care raman cu gura cascata, muti de admiratie la asa performanta si modele. Sunt aceiasi care la fiecare inceput de ciclu electoral raman muti de admiratie in fata castigatorului la putere si il proclama model de gandire strategica si comunicare politica. (Logic si statistic vorbind, cineva castiga intotdeauna si ajunge la putere deci vor exista etern modele de gen care sa fie admirate si apreciate - e o constanta naturala, o constrangere formala, matematica).

Pe de alta parte sa spunem lucrurilor pe nume. La scara reala a performantei politice, ceea ce au facut cei de la USL e vax albina. Asta daca e sa scoatem in fata standardele reale si serioase.

Fiti atenti aici ce e greu cu adevarat si ceea ce inseamna a face politica: E greu sa faci reforme si sa construiesti in pofida vointei populare si elitei politice. Aia sunt meseriasii adevarati, aia merita admiratia si respectul.  Ala e leadership adevarat si aia sunt politicieni si strategi adevarati. Cei care construiesc in pofida materialului clientului si valului, nu cei care se dau dusi de val. Cei care iau masa inerta sau recalcitranta de aici si o muta dincolo. Asa se construiesc societati, economii, natiuni.

Asa ca a se slabi cu mari exemple de strategie si gandire politica USL. Momentan n-am vazut nimic in acest sens. Am vazut doar traditionalul oportunism politic si istoric de care analele sunt pline. Chestia aia instinctiva identificata de zoologi si la primate si care e confundata de diletanti cu machiavelismul.

Nu, nici macar machiavelism nu e ce fac astia. E “chimpanzee politics” atat. Asa ca daca vreti sa aratati ceva, stimati strategi si oameni politici USL, acum e momentul. Altfel, asa cum stau lucrurile acum, e de doar Frans de Waal adus la zi pentru un trib cu televiziune.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22