Pentru Monica Macovei: Apel catre prietenii mei intelectuali

Vladimir Tismaneanu 06.09.2014

De același autor

De cateva zile ma tot gandesc, dragi prieteni, sa va scriu. Nu va voi contrazice, aveti tot dreptul sa nu intrati din nou intr-o hora din care ati iesit vatamati, calomniati netrebnic, atacati imund, loviti fara niciun fel de scrupule. Ati fost scuipati la propriu si la figurat. S-au scris impotriva voastra lucruri mizerabile, ati fost abandonati in chip las de amici pe care i-ati crezut oameni de buna credinta. S-au scornit despre voi orori. S-au spus, de catre oameni care se jura ca sunt intelectuali, toate aberatiile lumii si in plus. Ati fost facuti “stipendiati”, “pupini”, “sinecuristi”, “suflete de sclavi”, au fost calcate in picioare nu doar biografiile voastre, dar si acelea ale persoanelor apropiate. Rudele voastre au devenit “agenti”, parintii vostri “spioni NKVD”. Vi s-a torpilat insasi identitatea. Vi s-au schilodit imaginile, vi s-au batjocorit numele, vi s-a negat dreptul la demnitate.

Ati fost jigniti dincolo de orice mintea omeneasca poate imagina, s-au pornit impotriva voastra infernalele masinarii ale minciunii, s-au napustit emisarii neantului moral cu un zel ce tine de-acum de patologie. Dar va rog mult sa nu uitati un lucru esential: tot ce vi s-a intamplat i s-a intamplat si Monicai Macovei. S-au debitat despre ea enormitati care te lasa fara cuvinte. I s-a rescris viata dupa scenariile instructorilor urii. Nu va voi spune cine este Monica, stiti la fel de bine ca si mine. Cat se poate de concis, Monica este opusul plagiatorului, mitomanului, megalomanului Victor Ponta. Ca vocatie, ca gandire, ca valori, ca optiuni, ca proiect. Monica Macovei, o spun din nou, este vocea societatii civile, a celor fara de voce.

Victoria Monicai Macovei inseamna revenirea puterii la sursa sa veritabila, poporul. Inseamna afirmarea suveranitatii poporului. Nici vorba de populism in ce spun aici. In decembrie 1989, Vaclav Havel spunea: “Popor, puterea s-a intors la tine”. Populist este impostorul Ponta cu mataniile lui ortodoxiste. Populismul inseamna demagogie nerusinata. Populism inseamna sa promiti luna de pe cer stiind ca iti inseli alegatorii, ca recurgi la un matrapazlac. Monica Macovei a spus, spune si va spune adevarul.

Monica Macovei a fost ucisa in efigie de sute, poate de mii de ori. Tot ce este mai obscurantist, mai infect, mai ingretosator, mai toxic in Romania de azi, toti bigotii, fundamentalistii, toti maniacii resentimentului dezlantuit, toti oamenii subteranei, toti nostagicii totalitarismului, toti huliganii xenofobi, au lovit si lovesc in ea, o ridiculizeaza, ii terfelesc numele si renumele. Si totusi, Monica nu cedeaza. Apelez la voi sa nu cedati.

Iesiti, dragi prieteni, din indreptatita voastra tacere, spuneti public pe cine sustineti! Este o sansa care s-ar putea sa nu se mai repete intr-un viitor previzibil. Miza acestor alegeri prezidentiale este libertatea, pluralismul, viitorul tarii ca stat democratic. Apelez la voi sa nu taceti. Tacerea nu este o solutie. Daca nu noi, cine? Daca nu acum, cand?

PS: Pentru cei care cred ca abia acum am “descoperit” idealurile si valoarea Monicai Macovei, iata un link la ce scriam in 2012. Spuneam atunci, cum spun si acum, ca Monica Macovei traieste in adevar. Cunosc, cred, destul de bine, “oferta” electorala actuala. Nu am nici cea mai mica ezitare sa spun ca Monica Macovei reprezinta acea Romanie pe care ne-o dorim cei care credem in adevar, onoare si libertate. Nu doar intelectualii, ci toti cetatenii care vor sa traiasca sub domnia legii, nu a abuzurilor ticaloase. O interventie de pe forum spune ca la tara Monica Macovei nu se bucura de popularitate. Vom vedea. Eu nu cred ca taranii iubesc hotia, nu cred ca taranii ii pretuiesc pe borfasi. As zice ca dimpotriva. Niciun taran nu-si trimite copiii la scoala ca sa fure la note. A crede altfel inseamna a ignora tot ce stim despre valorile satului romanesc. Valori atacate de comunism, dar nu disparute.

Articol publicat şi pe www.contributors.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22