Patriotism, nationalism si ticalosie: despre mitul fortaretei asediate

Cand nu mai au alte argumente, in masura in care le vor fi avut vreodata, liderii USL recurg la o desantata demagie nationalista. Vreau sa fiu bine inteles, nu este vorba aici de patriotism, ori de ceea ce putem numi nationalism civic, ori liberal. Ci de pedalarea cinica si grosolana pe coarda unui sentiment de mandrie colectiva bazat in exclusivitate pe invocarea obsesiva unor reale ori mitologice origini comune. Mai mult, acest nationalism xenofob, gaunos, strident, bombastic si pompierist mizeaza pe mitul propriu stalinismului dintotdeauna, al fortaretei asediate.   Care mit, evident, are ca pandant mitul calului troian, al fortelor straine, prin definitie vrajmase, care conspira spre a distruge cetatea din interior. Asa a ajuns ICR sa fie acuzat ca pregateste spioni si sabotori. Ordonanta lui Ponta, care va intra in istorie precum ciuma lui Caragea, este o sinteza macabra a acestui neo-jdanovism combinat cu "estetica" gogo-cuzista. Un faimos autor englez numea acest gen de fals patriotism drept ultimul refugiu al ticalosului (the last refuge of the scoundrel).

Vladimir Tismaneanu 07.08.2012

De același autor

Cand nu mai au alte argumente, in masura in care le vor fi avut vreodata, liderii USL recurg la o desantata demagie nationalista. Vreau sa fiu bine inteles, nu este vorba aici de patriotism, ori de ceea ce putem numi nationalism civic, ori liberal. Ci de pedalarea cinica si grosolana pe coarda unui sentiment de mandrie colectiva bazat in exclusivitate pe invocarea obsesiva unor reale ori mitologice origini comune. Mai mult, acest nationalism xenofob, gaunos, strident, bombastic si pompierist mizeaza pe mitul propriu stalinismului dintotdeauna, al fortaretei asediate.
 
Care mit, evident, are ca pandant mitul calului troian, al fortelor straine, prin definitie vrajmase, care conspira spre a distruge cetatea din interior. Asa a ajuns ICR sa fie acuzat ca pregateste spioni si sabotori. Ordonanta lui Ponta, care va intra in istorie precum ciuma lui Caragea, este o sinteza macabra a acestui neo-jdanovism combinat cu "estetica" gogo-cuzista. Un faimos autor englez numea acest gen de fals patriotism drept ultimul refugiu al ticalosului (the last refuge of the scoundrel).
 
Iata cum sarabandele nationalismului delirant, eurofob si intolerant, menit sa desparta de fapt Romania de lumea in care isi gaseste locul firesc, sunt reluate de tribunii disperati ai unei coalitii transideologice, intemeiata exclusiv pe resentiment, pe dispret pentru statul de drept si pe pofta de putere (economica si politica). Este vorba de opusul patriotismului unor Nicolae Balcescu, Titu Maiorescu, P. P. Carp, C. A. Rosetti, Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Dinu Bratianu, Iosif Jumanca, N. Carandino, Mihail Farcasanu, Nicolae Margineanu, Lucian Blaga, I. D. Sirbu, Ion Negoitescu, Ioan Barbus, Corneliu Coposu, Grigore Gafencu, N. Steinhardt, D. D. Rosca, C. Radulescu-Motru, Alice Voinescu, Vlad Georgescu, Monica Lovinescu si Virgiul Ierunca. Avem de-a face cu o caricatura grotesca a ideii demnitatii nationale, cu o manipulare dezolanta a unor valori sacre. Eurofobia se logodeste cu anti-americanismul. Un negationist al Holocaustului devine membru al guvernului uselist.
 
Discursurile sforaitoare ale dioscurilor uselisti nu pot ascunde faptul ca ei se fac vinovati de izolarea internationala a tarii. Motivele sunt limpezi, oricat s-ar stradui falsii neutri sa le oculteze. Victor Ponta si Crin Antonescu, dirijati de Ion Iliescu si Dan Voiculescu, au organizat si au pus in aplicare ceea ce Dan Tapalaga numeste, adecvat dupa parerea mea, o revolutie a borfasilor. In momentul in care, spre surpriza lor (nici o crima nu este perfecta!), Uniunea Europeana si Washingtonul au reactionat cu ingrijorare si indgnare, s-a revenit, in propaganda uselista, la fixatiile si fobiile din 1990. "Noi nu vindem tara" se striga atunci din megafoanele feseniste, "noi nu lasam ingenuncheati" clameaza acum megafoanele useliste.
 
Se studiaza biografia presdentelui CE, Jose Manuel Barroso, spre a-l delegitima intrucat, in tinerete, a facut parte din grupari si partide de extrema stanga. Este vechea metoda a lui Eugen Barbu, candva un scriitor veritabil, devenit jandarm cultural si demascat ca plagiator, atunci cand cand se intalnea cu vreo critica: "Cine este X, cel care la 11 ani locuia in aceeasi casa cu Y, a carui sora s-a casatorit cu Z, demascat ca dusman al poporului?" La fel, acum, auzim vocile celor care sunt revoltati ca tocmai acest "fost comunist" da lectii Romaniei pe cale de uselizare. Nu are rost sa adaug ca unii dintre acesti patrioti de ultima ora sunt ei iinsisi fosti membri PCR, premiati si super-premiati de varii uniuni de creatie comuniste.
 
Cred ca in momentul de fata putem identifica un sindrom al disperarii, angoasei si panicii in randul  echipei hegemonice a USL. Nu s-au asteptat sa fie admonestati si monitorizati de catre Occident, au sperat ca stanga democratica internationala ii va sustine in aventura pucista, ca vor putea sa-si faca de cap cu impunitate. Nu s-au asteptat ca marile ziare din Romania, ""Adevarul", "Evenimentul Zilei" si "Romania Libera", vor tine piept cu demnitate mizeriilor debitate de aparatul agitatoric uselist (in primul rand "Antena 3" si "Romania TV"). N-au crezut ca societatea civila va fi capabila de auto-mobilizare.
 
Au mizat pe amnezie, pe credulitate si pe canicula. Au crezut ca, atunci cand e "caldura mare", Mache si Lache se lasa lesne inselati. Au subestimat luciditatea cetatenilor romani. Ei insisi lipsiti de memorie si de onoare, au crezut ca toata lumea este ca ei. Au scos de la naftalina cele mai stupide sloganuri ceausiste, inclusiv cele despre rolul malefic al "agenturilor". Au scornit imagini terifiante despre vaste conspiratii mondiale, sperand sa creeze o atmosfera de isterie mac-carthysta. N-au reusit.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22