Pase intre Atena si Bruxelles. Eurogrupul a suspendat orice negociere pana luni, ministrul elen Varoufakis spune ca un acord e iminent

T.d. | 03.07.2015

Pe aceeași temă

In ciuda faptului ca Eurogrupul a decis sa amane orice negocieri cu Guvernul grec pana la aflarea rezultatului referendumului de duminica, Atena pare sa aiba o alta varianta. Potrivit ministrului de Finante Varoufakis, acordul intre Grecia si creditori e aproape finalizat.

O declaratie in acest sens a fost facuta vineri de Yanis Varoufakis, el aratand ca cele doua parti au dus discutii private in cursul acestei saptamani, potrivit MarketWatch, citata de Mediafax.

Un acord intre Atena si creditorii internationali e “iminent”, a spus seful Finantelor din peninsula elena, la emisiunea “Morning Ireland” a postului de radio RTE.

El a aratat ca daca votul la referendum va indica DA, atunci Executivul de stanga radicala Syriza va accepta propunerile creditorilor.

Daca vor spune nu, va pot spune ca in aceasta saptamana de impas am primit propuneri interesante din partea oficialilor europei, iar acordul este gata, mai mult sau mai putin”, a precizat Varoufakis.

Declaratiile sefului Finantelor grecesti sunt contrazise, insa, de Eurogrup. Miercuri, ministrii de finante din statele zonei euro au decis sa suspende orice negocieri cu Atena pana la aflarea rezultatului referendumului.

Eurogrupul e unit in decizia sa de a astepta rezultatul referendumului din Grecia inaintea unor noi discutii”, a scris la acel moment ministrul slovac de Finante pe Twitter.

In plus, seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem a acuzat o politizare extrema a discutiilor dintre cele doua parti.

Referendumul prin care grecii sunt chemati sa isi exprime optiunile cu privire la masurile propuse de creditorii internationali a fost anuntat de premierul Alexis Tsipras si a fost puternic sustinut si promovat pentru optiunea NU, deci de respingere a propunerilor creditorilor.

Referendumul nu e despre apartenenta la euro”, a afirmat Tsipras intr-o interventie televizata.

Votul NU are ca scop o intelegere mai buna. Nu m-am asteptat niciodata ca Europa democratica sa nu ne dea timp si spatiu pentru negocieri. Creditorii ne-au adus in criza si acum dau vina pe noi si ne dau ultimatumuri. Nu vom ceda santajului. Pensiile, salariile si depozitele din banci sunt sigure”, a mai aratat premierul grec.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22