Pas cu pas. In justitie

Marilena Stancu 13.07.2007

De același autor

 Revista  22 lanseaza de astazi o noua rubrica - Pas cu pas. In Justitie. Sub acest titlu veti regasi informatii de actualitate privind dosarele penale la care lucreaza procurorii, in special cele de coruptie, ce se mai intampla cu dosarele trimise deja in instanta, cine si pentru ce mai cere amanari, suspendari sau ridica exceptii de neconstitutionalitate, ce declara actorii principali. Deciziile Curtii Constitutionale vor fi si ele prezentate in noua rubrica Pas cu pas. In Justitie.

 

• Stirea saptamanii a fost de departe decizia Curtii Constitutionale in asa-numitul "Dosar Zambaccian", in care inculpat este fostul premier Adrian Nastase, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita in forma continuata, santaj si pentru infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000, avand ca obiect fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de foloase necuvenite.  Curtea Constitutionala a admis in data de 5 iulie exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatul sotilor Dana si Adrian Nastase, care a sustinut in instanta ca DNA ar fi trebuit sa declanseze urmarirea penala in cazul fostului premier aplicand Legea privind raspunderea ministeriala in vigoare in momentul comiterii faptelor, si nu cea de acum. Mai exact,  cerea ca inceperea urmaririi penale sa nu se poata face decat cu acordul Camerei Deputatilor. De asemenea, avocatul a mai sustinut ca Legea raspunderii ministeriale trebuie aplicata nu numai ministrilor in functie, ci si fostilor ministri. Acum, toata lumea, inclusiv DNA, asteapta motivarea Curtii Constitutionale, pentru a decide ce se va intampla cu Dosarul Zambaccian.

De notat ca aceeasi exceptie a fost ridicata si de avocatii fostului secretar general al guvernului Serban Mihailescu, cercetat pentru fapte de coruptie.

• Deputatul PSD Ion Dumitru, fost manager-director general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, este inculpat intr-un nou dosar de catre procurorii anticoruptie. Pe 3 iulie, DNA a anuntat ca l-a trimis in judecata pe Ion Dumitru, alaturi de alte doua persoane, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. Este vorba de achizitia unui utilaj, importat din Ucraina, prezentat ca "buldozer universal cu macara hidraulica pe senile", dar de fapt era, potrivit DNA, "un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un sasiu de tanc tip T34 care avea in fata montata o lama reglabila in «V», iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare". Achizitia utilajului s-a facut cu incalcarea legislatiei privind achizitiile publice, a Legii finantelor publice, a Legii controlului financiar preventiv propriu, precum si cu incalcarea Regulamentului intern al RNP. In plus, Ion Dumitru, alaturi de un alt inculpat, a impus unui numar de cinci directii silvice achizitionarea de arme tranchilizante si accesorii, indicandu-le si firma cu care sa semneze contractul. DNA noteaza ca pe parcursul cercetarilor inculpatii nu au putut sa documenteze in fata organelor de urmarire penala utilitatea acestor arme. Ion Dumitru mai este inculpat intr-un dosar, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave in scopul obtinerii unui avantaj patrimonial, fiind trimis in judecata la inceputul anului 2006.

• Si tot procurorii DNA au decis sa puna sechestru asigurator pe bunurile primarului de Arad, Gheorghe Falca (PD), pana la contravaloarea de 5,4 milioane de lei. La inceputul anului, DNA a inceput urmarirea penala impotriva primarului din Arad pentru luare de mita si abuz in serviciu, vizand o tranzactie de terenuri.

• Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au avut si ei activitate intensa, reusind pe 3 iulie sa finalizeze o ancheta in care au fost monitorizate trei grupari infractionale organizate, constituite in scopul comercializarii drogurilor de mare risc, cu preponderenta heroina. Au fost retinute 26 de persoane si au fost ridicate importante sume de bani, telefoane mobile, un autoturism de lux si diferite cantitati de droguri. Procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de 30 de membri ai gruparilor respective, solicitand, totodata, instantei de judecata emiterea de mandate de arestare preventiva, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de droguri de mare risc, fapte penale comise in forma continuata si aflate in concurs real.

Si asta dupa ce, pe 1 iulie, procurorii DIICOT au finalizat un alt caz, surprinzand in flagrant trei traficanti de droguri de mare risc ce faceau parte dintr-o ampla retea internationala ce actiona si pe pietele din Romania, cu precadere in Bucuresti. Unul dintre ei este cetatean turc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22