Partidul prorus Patria, EXCLUS din cursa electorala pentru Parlamentul Republicii Moldova

T.d. | 27.11.2014

Pe aceeași temă

Partidul prorus “Patria” a fost exclus din cursa electorala si nu va participa la alegerile legislative de duminica. Decizia a fost luata, joi, de judecatorii Curtii de Apel Chisinau si vine dupa ce formatiunea de stanga condusa de omul de afaceri apropiat Moscovei Renato Usatîi a fost acuzata ca a primit finantare ilegala in campanie, potrivit Agerpres.

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au decis joi ca partidul “Patria”, pe a cărui listă este inclus și Renato Usatîi, să fie exclus din cursa electorală, informează Unimedia.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova, care are termen până vineri să pronunțe o decizie definitivă.

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica Moldova a propus Curţii de Apel din Chişinău excluderea din campania electorală a Partidul „Patria”, condus de omul de afaceri Renato Usatîi.

Decizia a fost luată după o sesizare din partea Inspectoratului de Poliţie. CEC a propus anularea deciziei de înregistrare a partidului pe motiv că ar fi primit, contrar legii, bani din străinătate pentru a-şi finanţa campania electorală. Dincolo de excluderea din competiţia electorală, CEC a propus Curţii de Apel ca fondurile Partidului Patria să fie confiscate în folosul statului.
 

“Nu se ating de mine”

Renato Usatîi, liderul Patria, ar aparea intr-o inregistrare publicata miercuri, pe Internet, si preluata de presa de la Chisinau. Apropiat al Kremlinului, Usatîi apare in inregistrare vorbind despre ordinele pe care le primeste de la vice-directorul FSB.

Ultima dată, fiscul a fost la mine cinci ani în urmă, sunt protejat. O jumătate din venitul meu îl dau lor: cumpăr bilete la avion private pentru anumite persoane, cheltui pe agenţi, etc. În schimb, nu se ating de mine”, spune vocea atribuita lui Usatîi, prezenta in înregistrare.

CITESTE SI: Republica Moldova organizeaza, duminica ALEGERI LEGISLATIVE. Chisinaul isi decide orientarea politica

În replică, Usatîi a negat că ar fi agent al Rusiei: „Nu sunt agent şi nu am fost niciodată, şi asta deşi am demonstrat de mai multe ori cunoştinţe în domeniu, lucru care s-a văzut şi în cazul Antena 3 sau în cazurile cu dosarele penale despre care anunţam din timp că îmi vor fi intentate. Am contactat (sic!) cu mai multe persoane din domeniul serviciilor speciale, inclusiv din România. În cazul acestei înregistrări, interlocutorul meu încerca să mă atragă într-o colaborare. Ştiam asta şi, din acest motiv, exact ca şi el, am înregistrat toată discuţia. A durat cam vreo 15 ore. Am inventat o legendă, ca să-i par mai credibil. Astfel, încercam doar să aflu ce vor ei de la mine. A fost un joc de cuvinte şi replici”, a spus Usatîi.

Republica Moldova organizeaza, duminica, alegeri legislative. Cetatenii moldoveni sunt asteptati la urne pentru a vota viitoarea configuratie a Parlamentului de la Chisinau. 21 de partide, un bloc electoral si patru candidati independent vor fi trecute pe buletinele de vot. Pentru a guverna, partidele au nevoie de 51 de mandate, insa analizele arata ca niciun partid nu are puterea de a forma majoritatea parlamentara.

Ultimele sondaje de opinie creditau partidul “Patria” cu 8,7% din voturi la alegerile parlamentare de duminică (30 noiembrie). Autoritățile de la Chișinău încearcă să prevină o posibilă destabilizare a situației politice în contextul alegerilor de duminică, pe fondul evenimentelor din Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22