Parlamentul European: Turcia ar trebui sa recunoasca GENOCIDUL armean: Nu poate exista nicio negare a acestei realitati teribile

P.c. | 16.04.2015

Pe aceeași temă

Parlamentul European a indemnat Turcia sa recunoasca genocidul armean, dupa o suta de ani de la acest masacru, considerandu-se ca realitatea acestor evenimente nu poate fi ascunsa in spatele unor cuvinte. Ministerul turc de Externe l-a convocat acum cateva zile pe reprezentantul Vaticanului la Ankara, in urma afirmatiilor Papei Francisc despre masacrul armenilor din 1915, pe care l-a catalogat drept "genocid". Erdogan, presedintele Turciei, a criticat afirmatiile papei cerandu-i acestuia sa lase istoricii sa se ocupe de aceste probleme.

 

"Oricare ar fi cuvantul folosit nu poate exista nici o negare a acestei realitati teribile", a declarat Kristalina Georgieva, vicepresedintele Comisiei Europene, subliniind "diferentele de opinie" dintre Armenia si Turcia, relateaza Hotnews.
 

Liderii islamo-conservatori turci au respins miercuri in avans votul Parlamentului European care urmeaza sa se pronunte asupra unei rezolutii care evoca 'genocidul' comis de Imperiul Otoman impotriva armenilor, in urma cu 100 de ani.

 

Imagine din timpul masacrului comis de soldatii otomani

 

Presedintele Turciei il critica pe Papa Francisc: Daca oamenii bisericii fac munca istoricilor, atunci vom ajunge la un delir

 

Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei, a criticat afirmatiile Papei Francisc care a folosit termenul de "genocid" in legatura cu masacrele comise de soldatii otomani impotriva armenilor, in 1915. Erdogan a cerut papei sa lase istoricii sa se ocupe de aceste probleme. "Daca oamenii bisericii fac munca istoricilor, atunci nu vom ajunge la realitati, ci doar la un delir", a declarat Erdogan.


El a reactionat astfel la discursul suveranului pontif, declarandu-se consternat de declaratiile acestuia si cerandu-i sa nu repete o astfel de eroare. "Trebuie sa lasam istoria, istoricilor", a adaugat Erdogan, care a reinnoit propunerea catre Armenia de a stabili o comisie mixta de istorici care sa studieze arhivele celor doua tari cu privire la acest episod.
 

Turcia l-a convocat pe reprezentantul Vaticanului la Ankara

 

Reprezentantul Vaticanului la Ankara a fost convocat de ministerul turc de Externe in urma afirmatiilor facute de papa Francisc, in slujba de Paste, legate de masacrul armenilor din 1915, pe care l-a catalogat drept "genocid", relateaza Agerpres.

 

In slujba care a avut loc in Bazilica Sfantul Petru papa a folosit termenul de "genocid" in referirea sa la masacrarea armenilor de acum 100 de ani, fapt care a tensionat relatiile Vaticanului cu Turcia. Desi papa Ioan Paul al II-lea a folosit termenul in 2000 intr-un document comun iar Jorge Bergoglio l-a utilizat de mai multe ori inainte de a deveni papa, este pentru prima data cand acest cuvant este pronuntat public de un papa.
 

"In secolul trecut, familia noastra umana a traversat 3 tragedii masive si fara precedent. Prima, care este in general considerata drept genocid a lovit poporul armean", a declarat papa, citand un document semnat in 2001 de catre Papa Ioan Paul al II-lea si patriarhul armean.

"Celelalte doua au fost cele comise de nazism si de catre stalinism. Iar mai recent, de alte exterminari in masa, precum cele din Cambogia, din Rwanda, din Burundi, din Bosnia", a adaugat papa Francisc.
 

Suveranul pontif a vorbit in deschiderea unei slujbe in memoria armenilor masacrati intre 1915 si 1917, tinuta impreuna cu patriarhul armean Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean si in prezenta presedintelui tarii, Serzh Sargsyan.
 

Armenii estimeaza ca 1,5 milioane de membri ai comunitatii lor au fost ucisi prin operatiuni sistematice intre 1915-1917, la sfarsitul Imperiului Otoman. Franta, Italia, Rusia si numeroase alte tari au recunoscut genocidul. Turcia recunoaste doar moartea a 500.000 de persoane deportate, considerand ca a fost vorba despre un razboi civil in care au murit si numerosi turci.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22