Parlamentul din Kosovo a votat infiintarea tribunalului pentru crime de razboi

Fara Autor | 04.08.2015

Pe aceeași temă

Parlamentarii din Kosovo au modificat luni Constituția și au votat înființarea unui tribunal pentru crime de război care va judeca presupusele crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, inclusiv recoltarea de organe, relatează Reuters și France Presse, preluate de Agerpres.

 

Modificările constituționale au fost aprobate de 82 de deputați, din cei 120 câți are parlamentul kosovar.

 

 
Noul tribunal va avea sediul în Olanda, din cauza preocupărilor legate de intimidarea martorilor și corupției judiciare în Kosovo.

 

"Aflarea adevărului despre unele afirmații din timpul și de după război este o provocare cu care ne confruntăm (...)Aceasta este o cerere explicită a partenerilor strategici ai Kosovo, mai ales Statele Unite și Uniunea Europeană ", a explicat în fața deputaților prim-ministrul kosovar Isa Mustafa.

 

Decizia nu este bine privită de către populație și mare parte din politicieni, deoarece mulți foști membri ai Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK) fac acum parte din elita politică în Kosovo, iar foștii combatanți sunt considerați eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo.

UCK a fost acuzată ani de zile că a scos organe de la etnici sârbi captivi, care au fost apoi uciși și organele lor vândute pe piața neagră, amintește Reuters.

 

Principalii susținători diplomatici și financiari ai Kosovo, Statele Unite și Uniunea Europeană, au cerut însă insistent ca toate aceste acuzații să fie clarificate, iar eventualii vinovați trimiși în judecată.

Dacă acest tribunal nu ar fi fost creat, problema crimelor de război ale UCK ar fi ajuns la ONU, ceea ce ar fi complicat situația, întrucât ar fi permis implicare Rusiei, care nu recunoaște statul Kosovo.

 

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu de Serbia sau Rusia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22