Parlamentul de la Chisinau publica Raportul Kroll despre furtul a 750 milioane de dolari. Omul de afaceri Ilan Shor ar fi principalul beneficiar

P.c. | 05.05.2015

Pe aceeași temă

Andrian Candu, presedintele Parlamentului de la Chisinau, a postat pe blogul sau, raportul societatii americane Kroll legat de dosarul "Furtul Secolului", care ancheteaza disparitia din Republica Moldova a 750 milioane de dolari. Documentul mentioneaza existenta unui transfer catre firme offshore, prin intermediul unor SRL-uri necunoscute, principalul nume in jurul caruia se invart tranzactiile fiind al omului de afaceri Ilan Shor, relateaza Hotnews.


In raport apar numele unor actuali sau fosti demnitari moldoveni, precum fostul presedinte Petru Lucinschi sau fosti sefi ai vamilor si Aeroportului Chisinau, dar si numele unor cetateni rusi.
 

Transferuri dubioase realizate de Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank

 

Transferurile acestor sume de bani s-au realizat sub ochii Guvernului si Bancii Centrale a Moldovei: cand oficiali ai Bancii de Economii (una dintre bancile delapidate) au vrut sa puna la adapost documente esentiale, ei au apelat la o firma de transport despre care se stia ca e controlata de Ilan Shor. Oficialii respectivei firme au raportat dupa doar o zi furtul masinii care transporta documentele.
 

Conform sursei citate, omul de afaceri Ilan Shor este considerat principalul beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.
 

In urma unor tranzactii intre cele 3 banci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, doar intre 24 si 26 noiembrie 2014, Banca Sociala a transferat catre 5 companii necunoscute din Moldova o suma de 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari n. red.). Ulterior, aceste firme au transmis banii in conturile din Letonia ale unor companii offshore inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong, transmite Unimedia.  
 

In raportul Kroll se mentioneaza ca in toata aceasta schema s-a actionat concertat si ca s-a urmarit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, provocand falimentul celor 3 institutii bancare. 
 

La 30 noiembrie 2014, atunci cand Banca Nationala a Moldovei a impus administratie speciala la cele 3 banci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arata in raport. 


Potrivit publicatiei din Republica Moldova, toata schema se pare ca a fost pusa la punct incepand cu 2012, atunci cand, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a inceput sa preia controlul asupra celor trei banci prin diferiti intermediari, sustine Kroll.  "Deocamdata nu este clar daca el (Shor) a actionat singur sau impreuna cu alte parti interesate (traducere Unimedia)" suna una din concluziile investigatiei.  


Peste tot insa, apare un grup de firme din Chisinau despre care nu se cunosc multe lucruri, unele dintre ele aparand anterior si intr-un articol al Ziarului de Garda.  Fara activitati notabile, acest mic grup de firme au reusit sa se imprumute cu sute de milioane de lei de la cele trei banci. Inclusiv si in ultima tranzactie ce a dus la instrainarea a 13,5 miliarde de lei spre firme offshore, scrie Unimedia. Ulterior, aceleasi firme transfera banii catre firme offshore.  
 

Raportul Kroll mai mentioneaza si o presupusa tentativa de a sterge urmele in cazul oferirii cu imprumut ale acestor sume. Este vorba despre cazul masinii unei companii de paza ce face parte din acelasi grup de firme Shor care a fost gasita incendiata la Ialoveni. Investigatorii sustin ca in masina, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau sa ajunga in arhive.  
 

De asemenea, potrivit sursei citate, raportul Kroll sustine ca de la banci au fost recuperate mai multe harduri de pe care s-a incercat sa fie stearsa informatia stocata, insa s-a reusit recuperarea datelor. 
 

Investigatorii companiei au solicitat BNM sa faca tot posibilul ca sa preia toate datele electronice de pe servere, retea, emailuri interne, dar si calculatoare ale celor banci pentru a evita stergerea informatiilor care ar putea servi ca probe pentru investigatiile ulterioare.  


Unimedia mentioneaza si ca omul de afaceri Ilan Shor nu a comentat inca aparitia si datele raportului Kroll.
 

AFP scria pe 9 aprilie ca procurori anticoruptie, parlamentari si chiar detectivi financiari americani incearca de mai multe saptamani sa gaseasca urma unui miliard de dolari care s-a evaporat in Republica Moldova, un scandal bancar care risca sa destabilizeze cea mai saraca tara a Europei.
 

Protest la Chisinau pentru clarificarea "Furtului Secolului"


Duminica a avut loc un protest de amploare la Chisinau, zeci de mii de oameni cerand clarificarea "Furtului Secolului". Manifestantii au fi aprobat o rezolutie in care au inaintat mai multe revendicari: "Cerem publicarea imediata a investigatiei companiei Kroll care a identificat actorii furtului sistemului bancar, numit "Furtul secolului". Cerem demiterea conducatorilor de la institutiile care au admis Furtul Secolului. Cerem condamnarea vinovatilor si recuperea banilor furati. Cerem neadmiterea declararii acestor miliarde furate drept datorie de stat", se scrie in rezolutia adoptata.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22