Parchetul General ii ancheteaza pe judecatorii CCR care au invalidat referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui

Fara Autor | 16.06.2015

Pe aceeași temă

Parchetul General a început urmărirea penală “in rem” (pentru faptă, nu persoane), într-un dosar în care sunt anchetați judecătorii de la Curtea Constituțională care au votat invalidarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui, scrie România liberă, care atrage atenția că este un caz fără precedent.

 

Referendumul de pe 29 iulie a fost invalidat pentru că nu s-a a existat cvorum, la urne prezentându-se mai puțin din jumptate plus unul dintre alegătorii aflați pe listele permanente.

 

Potrivit România liberă, vinovăția celor șase magistrați CCR – Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, Ștefan Minea, Petre Lăzăroiu și Puskas Valentin Zoltan, este că au decis că listele electorale permanente folosite la referendum nu pot fi modificate post-factum, motiv pentru care au trimis o erată în acest sens premierului Victor Ponta, caredorea să folosească rezultatele preliminare ale recensământului pentru a modifica listele (prin scăderea numărului de alegători), urmând ca astfel să poată fi întrunit cvorumul.

 

Alți trei judecători, respectiv Acsinte Gaspar, Ion Predescu și Tudorel Toader, au votat că listele electorale permanente folosite deja pentru referendum trebuie modificate post-factum, prin scăderea numărului de alegători.

 

Erata care a dus la deschiderea dosarului

După ce majoritatea calificată (de șase din nouă judecători) a votat că listele electorale permanente nu pot fi modificate, judecătorii au plecat în concediu, iar colegul lor, judecătorul Acsinte Gaspar, a rămas să întocmească adresa către Guvern.

 

În adresă, Acsinte Gaspar a scris că este necesară modificarea listelor electorale, în loc să transmită că listele rămân nemodificat, așa cum se votase.

 

Pentru că exista riscul să se pună în practică minirecesământul și să se încalce astfel legea, cei șase judecători au votat, din nou, pentru emiterea unei erate.

 

Erata a fost trimisă premierului, care inițial nu a vrut să o pună în practică, dar, după avertizări ale Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția, s-a supus regulilor statului de drept, astfel că președintele Traian Băsescu nu a fost demis.

 

Ulterior, s-a stabilit că Acsinte Gaspar ar fi comis o eroare materială, nu un fals.

 

Tot atunci, Constantin Creangă, un pensionar prezent la Antene, a depus mai multe plângeri la Parchetul General, care au fost clasate.

 

Constantin Creangă a contestat decizia Parchetului la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a obținut redeschiderea dosarului, pentru că nu s-ar fi administrat probe.

 

Acum, Tiberiu Nițu face ancheta. Vineri, a fost audiat Tudorel Toader, iar marți a fost chemată la audieri Aspazia Cojocaru, mai scrie România liberă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22