Papa Francisc, in Parlamentul European: Aveti responsabilitatea de a tine democratia vie pentru popoarele Europei

T.d. | 25.11.2014

Pe aceeași temă

Papa Francisc a cerut Europei “sa redescopere cele mai bune parti ale sale”, intr-un discurs sustinut marti in plenul Parlamentului European (PE). Demnitatea umana, imigratia, protectia mediului si promovarea drepturilor omului si a democratiei au fost alte teme abordate de Papa, potrivit Romania Libera.

In deschiderea sedintei solemne, Presedintele Parlamentului, Martin Schulz, a spus ca pierderea increderii oamenilor in politica, la nivel national si european, este "uriasa", subliniind ca nicio institutie nu poate functiona daca nu are sprijin. "Trebuie ca noi toti sa cooperam pentru a recastiga increderea pierduta", a spus el.

Presedintele Schulz a subliniat "obiectivele comune" ale UE si ale bisericii catolice in promovarea "valorilor tolerantei, respectului, egalitatii, solidaritatii si pacii", adaugand ca "Uniunea Europeana inseamna mai mult incluziune si cooperare decat excludere si confruntare".

"As vrea sa ofer un mesaj de speranta si incurajare catre toti cetatenii Europei", a spus Papa Francisc deputatilor. El a spus ca demnitatea a fost conceptul cheie in procesul de reconstructie a Europei dupa cel de-al doilea razboi mondial si a salutat faptul ca "promovarea drepturilor omului este o tema centrala in angajamentul UE de a sustine demnitatea persoanei" atat in Uniune, cat si in relatiile acesteia cu tari terte.

Parlamentul European are "responsabilitatea de a tine democratia vie pentru popoarele Europei", a mai spus Papa.

"Europa a fost mereu un pioner in eforturile de promovare a ecologiei", a subliniat Papa Francisc. Respectarea mediului inseamna nu numai sa nu fie distrus, ci si "utilizarea lui in scopuri bune", cum ar fi inlocuirea risipei de hrana cu oferirea ei pentru cei care au nevoie.

Papa Francisc s-a referit si la tema imigratiei in UE, spunand ca: "Nu putem permite ca Mediterana sa devina un imens cimitir", subliniind ca oamenii care sosesc pe mare au nevoie de "acceptare si asistenta". Europa va putea sa se confrunte cu problemele legate de imigratie "numai daca este capabila sa isi exprime clar propria identitate culturala", a adaugat el.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22