OTV resuscitat, o șmecherie marca DD

Brindusa Armanca 22.10.2013

De același autor

De ce se opintește așa de tare Dan Diaconescu să reînvie mortul? Fără televiziune, nici DD, cu nerușinata sa opulență, nici PPDD nu există.

Dan Diaconescu a izbutit să se bage din nou în seamă cu o minciună gogonată care se do­ve­dește a fi și o ilegalitate. Anunțuri repetate că, în sfârșit, „televiziunea poporului“ va emi­te din nou, și încă din fra­terna Italie, au parazitat în­treaga presă. Este de mirare, la câte farse vecine cu in­frac­țiunea a servit numitul Dan Diaconescu publicului, lumii de gură-cască și elec­to­ra­tului, că jurnaliștii nu au de­venit mai circumspecți în a prelua și difuza afirmațiile ace­stuia. Gândul.info jubila cu un titlu de toată frumusețea că Dan Dia­conescu a dat lovitura: OTV va emite de la Vatican!. De fapt, dacă scopul presei nu este veridicitatea, ci excitația emoțională, nu in­formația verificată, ci bomba, atunci nu mai e de mirare credulitatea față de un subiect pentru care, zău așa, tocmai jurnaliștii de te­leviziune au întreaga expertiză. Toți cei care lucrează în mass-media știu care sunt co­n­dițiile legale, stabilite de Legea Audio­vi­zualului și de CNA, în care un post poate să emită. Așa că povestea ar fi fost ușor de de­montat.

Care este însă povestea de pe plaiuri cara­ca­lene? Anunțând victoria asupra CNA și a „sis­temului“ („Am învins! OTV emite din nou!“, se titra pe o burtieră cât casa), care a retras în ianuarie curent licența OTV pentru amenzi neachitate, Dan Diaconescu a apărut timp de două nopți 18/19 și 19/20 octombrie câ­te două ore cu sigla OTV pe postul DD TV, pretinzând că emite de la Vatican, din sub­solul unei biserici de pe te­ritoriul Sfântului Scaun, unde Diaconescu ar fi deja re­zi­dent, deținând o licență au­diovizuală italiană pentru OTV, cu punct de lucru... la sediul DD TV din București. De unde emitea, de fapt, OTV-ul redivivus? Exact din Bulevardul Preciziei, sediul DD TV. Nici Caragiale n-ar putea mai mult. Prelații Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Capitală, mai curioși decât jurnaliștii, au tran­smis o întrebare la Vatican, de unde răs­punsul a venit repede și clar, îndemnând să nu se dea crezare afirmațiilor lui Dan Dia­co­nescu, „absolut false si nefondate“. Federico Lombardi, directorul Biroului de presă al Sfântului Scaun, în mesajul către Pr. Francisc Doboș, subliniază că „singurele transmisiuni TV difuzate din Vatican sunt cele ale Centrului de Televiziune Vatican“, iar „rezidența în Sta­tul Cetății Vaticanului este acordată numai unui număr foarte redus de persoane - ecle­ziastici sau laici - datorită serviciului lor pentru Sfântul Scaun“.

De aici încolo, toate explicațiile lui Diaconescu sunt gogomănii menite să producă un hățiș tehnic și legal din care să nu se mai înțeleagă nimic, punându-i în încurcătură și pe cei de la Digital Sky SRL, firma care asigură semnalul televiziunii DD TV pe satelit: că, de fapt, de la Roma se emite pe frecvența terestră a Romit și totodată pe satelit, că din București se face doar o retransmisie pe DD TV ș.a.m.d. La con­fuzie a contribuit și „fratele“ Emanuele La­tagliata, deținătorul licenței Romit, care a de­clarat inițial că preia gratuit o parte din emi­siunile lui DD, apoi, când a văzut că nu-i a bună, s-a dezis printr-un comunicat: „Dorim să aducem câteva precizări în legătură cu informații false sau incorecte care circulă. Asociația Culturală Romit TV, cu sediul la Ro­ma, transmite de doi ani de zile la nivel na­țional, în baza unei licențe cu nr. 23.667, ca­re poate fi consultată în registrul public al Agenției Italiene pentru Garanție în Teleco­mu­nicații... Nu avem niciun raport de tip con­tractual sau asociativ cu OTV... Am preluat prima transmisie inaugurală a OTV-ului, recepționată prin satelit, timp de două ore și, a doua zi, alte două ore din același program“. Deși Dan Diaconescu a reușit să scape până acum de sancțiuni legale severe pentru șan­taj, pentru circul de la Oltchim (co-autor: Ponta), pentru șmecheriile de partid cu PPDD, s-ar putea ca povestioara asta să nu aibă happy end. CNA s-a exprimat prin președinta Laura Georgescu și se va supune la vot o de­cizie: „Retransmisia OTV pe licenţa DD TV este ilegală, pentru că postul are voie să difuzeze în grila sa filme, într-un procent de 67,5% şi programe preluate de la televiziunea de muzică populară Inedit TV (32,5%)... CNA nu a aprobat modificarea grilei de emisie a DD TV, astfel încât DD TV să poată să re­transmită programe în direct ale OTV. Aseară, când pe DD TV a intrat semnalul OTV, a fost făcută o ilegalitate. Ca atare, în cursul zilei de sâmbătă vom demara un control, vom ridica înregistrările martor de la DD TV şi, în şedinţa de marţi a Consiliului, vom hotărî ce sancţiune aplicăm“.

Până la urmă, de ce se opintește așa de tare Dan Diaconescu să reînvie mortul? Fără te­leviziune, nici DD, cu nerușinata sa opulență, nici PPDD nu există. Se vede deja din he­moragia de parlamentari grăbiți să migreze către partide mai vânoase. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22