Organizarea referendumului in strainatate

Alexandru Racu 18.05.2007

De același autor

 Organizarea de catre  MAE a referendumului in strainatate reprezinta un nou esec al statului roman in a asigura cetatenilor sai exercitarea dreptului fundamental de a vota. La ora actuala este clar ca, in cel mai bun caz, aproximativ trei sferturi din romanii de peste hotare nu vor avea posibilitatea sa voteze. Pentru alegatorii din strainatate au fost tiparite doar 508.000 de buletine de vot, in conditiile in care, potrivit unor estimari, numarul romanilor aflati peste hotare s-ar ridica undeva in jurul cifrei de 3 milioane. In plus, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, le-a solicitat romanilor din diaspora sa se prezinte mai devreme la urne intrucat, a avertizat el, procedura va fi mai greoaie decat in tara.

 In aceasta perioada, mai multe organizatii romanesti din strainatate au luat atitudine, solicitand guvernului Romaniei sa ia masurile necesare pentru ca toti cetatenii Romaniei sa poata vota, indiferent daca se afla sau nu in tara. Partidul Romanilor din Italia,  Identitatea Romaneasca, a solicitat oficial Consulatului Roman din Roma si Ambasadei Romaniei rezolvarea acestei situatii, declarand ca pune la dispozitie pentru referendum 13 sedii ale partidului din teritoriu, inclusiv cele din Roma si Torino, orasele cu cei mai multi romani din Italia, orase in care MAE a organizat doar cate o sectie de votare. Pana in momentul de fata, MAE nu a dat curs solicitarii PIR.

 De asemenea, intr-un comunicat de presa al  Asociatiei pentru Dezvoltarea Economica si Culturala a Romanilor din Spania, guvernantilor le-a fost adresata urmatoarea interogatie retorica: "Cum va puteti imagina ca 400.000 de romani - cati traiesc in Madrid si imprejurimi - vor putea vota într-o singura zi la numai doua centre de votare din incinta ambasadei, respectiv consulatului?". In comunicat se exprima speranta ca romanii din diaspora nu prezinta interes pentru autoritatile romane doar atunci cand vine vorba de echilibrarea financiara a tarii, "ci si atunci cand doresc sa-si exercite drepturile democratice, asa cum este acela de a vota pentru binele patriei noastre. Consideram ca acest drept trebuie sa ne fie asigurat, fara sa fim obligati sa-l cersim prin petitii sau demonstratii in fata ambasadelor si consulatelor romanesti."

 In fine, semnalam demersul unui grup de romani din strainatate ce a lansat o initiativa de monitorizare voluntara a desfasurarii procesului electoral din diaspora. Grupul a adresat  Ministerului Afacerilor Externe, primului ministru si Parlamentului Romaniei o petitie in care se precizeaza ca numarul sectiilor de votare din diaspora este "absolut insuficient". Semnatarii ameninta ca vor da in judecata Guvernul Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in cazul in care nu le va fi asigurat dreptul la vot, acestia facand de asemenea apel catre Parlamentul European si catre Comisarul European pentru Justitie Libertate si Securitate pentru a lua act de "aceasta situatie absolut inacceptabila pentru un stat membru al UE", si pentru a le oferi sprijinul necesar pentru rezolvarea situatiei in cauza. In textul petitiei se precizeaza: "Reamintim politicienilor de la Bucuresti ca NU suntem cetateni de rang inferior ai Romaniei si ca in mod cert NU vom accepta sa fim tratati in acest fel!". Petitia poate fi accesata la http://www.petitiononline.com/livium01/petition.html.

 

Unde se poate si unde nu se poate vota in strainatate

 

 Pe site-ul  MAE a fost publicata lista celor 176 de sectii unde se va putea vota in strainatate. Pe lista sectiilor de votare nu apar insa o serie de consulate onorifice precum cele din Nisa in Franta; Kassel, Postdam, Alpen in Germania; Miami, New Orleans, Denver in SUA; Ierusalim in Israel.

 Conform listei publicate de catre  MAE se va putea vota printre altele la Paris, Lyon, Marsillia, Strasbourg, Bordeaux, Nantes in Franta; Berlin, Bonn, Hamburg, München, Stuttgart in Germania; Roma, Florenta, Genova, Milano, Torino, Treviso-Asolo, Padova in Italia; Madrid (2 sectii), Barcelona, Castellon de la Plana, Sevilla, Valencia, Alcala de Henares, Alcazar de San Juan, Calatayud (Zaragoza), Roquetas de Mar in Spania; Lisabona, Porto, Vilamoura in Portugalia; Londra si Leeds in Marea Britanie; Bruxelles, Anvers, Liege in Belgia; Haga in Olanda; Copenhaga si Veijle in Danemarca; Atena (2 sectii) si Salonic in Grecia; Ankara, Istanbul si Izmir in Turcia; Tel Aviv si Haifa in Israel; Ottawa, Montreal si Toronto in Canada; Washington, Chicago, Los Angeles, New York, Atlanta, Boston, Bridgeport, Cleveland, Dallas, Detroit, Hollywood, Houston, Indianapolis, Las Vegas, Minneapolis, Norfolk, Philadelphia, Portland, Phoenix, Sacramento, Saint Louis, Salt Lake City, San Francisco, Seattle, Larose in SUA.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22