Opozitia maghiara cere Comisiei Europene sa intervina impotriva PUTINIZARII Ungariei de catre premierul Viktor Orban. CE: NU COMENTAM

T.d. | 31.07.2014

Pe aceeași temă

Liderii opozitiei maghiare, Gergely Karacsony si Viktor Szigetvari, au facut apel la Uniunea Europeana, pentru o replica la adresa controversatului discurs pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a sustiunt la Baile Tusnad. Cei doi lideri ai opozitiei reclama “Putinizarea Ungariei”, dupa ce Viktor Orban a anuntat “falimentul democratiei liberale din Europa” si lauda regimurile autoritare si ultra-conservatoare din Rusia, Turcia si China, conform Newsweek, informeaza Hotnews.

Szigetvari a cerut "masuri active si serioase" care sa fie aplicate pentru a opri "deteriorarea constanta a democratiei din Ungaria", in special cu privire la libertatea presei si a ONG-urilor, potrivit Associated Press.

Comisia Europeana a raspuns, prin purtatorul de cuvant Jonathan Todd, care a declarat ca Bruxelles-ul nu face niciun comentariu privind discursul lui Orban, conform sursei citate.

In Comisia Europeana, Jonathan Todd este purtatorul de cuvant responsabil pentru comisarul european pentru Afaceri sociale si ocuparea fortei de munca, ungurul Laszlo Andor, care este insa socialist, fiind trimis la Bruxelles de catre fostul guvern Gordon Bajnai, in februarie 2010, cu putin timp inainte sa vina la putere conservatorul Viktor Orban. 

In Ungaria, declaratiile critice ale lui Orban fata de sistemul democratiei liberale europene au starnit indignarea presei de opozitie, insa "alarma" a fost acoperita imediat si asurzitor de ziarele apropiate premierului de la Budapesta.

Ziarul de stanga Nepszabadsag a comparat implicatiile discursul lui Orban cu autoritarismul lui Mussolini din perioada interbelica. Editorialistul Gabor Horvath explica faptul ca nu exista nicio "democratie neliberala". El interpreteaza mesajul lui Orban ca pe o negare a "realizarii-cheie a civilizatiei occidentale" si respinge asigurarile premierului ungur ca nu ar nega valorile de baza ale liberalismului. Editorialistul arata, insa, ca exemplul lui Mussolini nu este o optiune reala pentru Orban, care va trebui sa se limiteze la "o forma mai moale de dictatura".

CITESTE SI: Viktor ORBAN: LIBERALISMUL si-a epuizat resursele. UNGARIA trebuie sa devina un stat NELIBERAL pe modelul RUSIEI, TURCIEI si CHINEI

Criticile la adresa lui Orban au fost acoperite de o ploaie de laude din presa apropiata premierului ungur.

Intr-un comentariu din Magyar Hirlap, editorialistul Gyula T. Mate ii catalogheaza drept "alarmisti" pe criticii lui Orban. Ziarul il apara pe premier spunand ca nu a "jurat credinta lui Vladimir Putin", ci a spus doar ca ar fi o greseala ca Ungaria sa nu ia considerare China sau Rusia "si sa refuze sa invete ceea ce este util acolo".

Corespondentul Newsweek la Budapesta se declara convins ca apartenenta la Uniunea Europeana ii asigura Ungariei democratia, insa nu este sigur ce fel de democratie.

"Discursul a provocat scandal pe stanga si in randul opozitiei, dar, de fapt, Orban nu a spus ceva foarte nou fata de ceea ce mai spusese si inainte intr-o alta forma. El a vorbit mult cu admiratie pentru ceea ce el numeste <<vantul de la est>>", a declarat jurnalistul Adam LeBor.
 

Declaratiile lui Viktor Orban

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui "stat neliberal", urmand exemplele Rusiei si Turciei, conform sursei citate.

Criza financiara globala din 2008 a aratat ca "statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global", a declarat Orban la 26 iulie, la o intalnire a liderilor etnici maghiari de la Baile Tusnad.

"Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale", a sustinut Orban. El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni "de succes", care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.

CITESTE SI: Amețitorul viraj al lui Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca tara sa doreste sa-si dezvolte, in continuare, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din restul lumii, daca gaseste puncte de interes comune.

Raspunzand unei intrebari din public, Orban a spus ca Ungaria nu vrea ca Rusia sa fie izolata, dimpotriva, interesul major este ca "aceasta tara sa nu se rupa de procesul de dezvoltare, democratizare si modernizare a societatii".

El crede ca Ungaria trebuie sa aiba relatii bune cu tarile din Uniunea Europeana, dar si cu restul lumii, mentionand ca nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din tarile arabe si nici din China.

"Lasand la o parte ideologiile, trebuie sa gasim acele puncte comune pe baza carora sa ne armonizam interesele cu aceste tari. Nu cred ca trebuie sa facem o alegere, trebuie doar sa vedem daca relatiile servesc sau nu intereselor Ungariei. (...) Trebuie sa avem relatii bine dezvoltate cu UE, dar si cu restul lumii, pentru ca succesul lor este si succesul nostru. Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste capacitatile noastre si constienti ca trebuie sa dezvoltam aceste relatii, sa cautam acele puncte unde avem interese comune", a afirmat Viktor Orban.

Atat in discursul rostit la Universitatea de Vara, cat si atunci cand a raspuns intrebarilor din public, Viktor Orban a criticat liberalismul ca factor de structurare a societatii, pe baza caruia s-au dezvoltat statele occidentale, afirmand ca nu s-a dovedit a fi o solutie sustenabila atunci cand s-a declansat criza economica internationala.

Avand in vedere schimbarile care se produc in context international, Orban a spus ca Ungaria cauta sa-si defineasca propriul sistem care sa aduca prosperitate si stabilitate in urmatorii 20-30 ani, mentionand ca a copia Occidentul "e o dovada de provincialism".

"Daca vrem sa schimbam tot ceea ce nu ne convine in lumea care ne inconjoara, atunci trebuie sa cream un sistem care sa ne convina", a spus Viktor Orban, care a sustinut ca liberalismul care a construit statul de bunastare si-a epuizat deja resursele si 'a inceput sa se autoconsume'.

Orban a afirmat ca nu neaga valorile liberale, dar aceasta ideologie nu va fi elementul central al sistemului politic din Ungaria, atata vreme cat partidul pe care il conduce, FIDESZ, se va afla la putere, ci va contine "o abordare nationala".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22