ONU si SUA anunta o incetare umanitara a focului in Gaza, pentru 3 zile

T.d. | 01.08.2014

Pe aceeași temă

Israelul si palestinienii au convenit pentru o incetare umanitara a focului pentru 72 de ore, neconditionata. Acordul incepe vineri la ora locala 8.00 (7.00, ora Romaniei), au anuntat in noaptea de joi spre vineri Natiunile Unite si SUA, conform DPA, citata de Agerpres.

Reprezentantul ONU la Ierusalim, Robert Serry, "a primit asigurări" că toate părțile au convenit asupra armistițiului, potrivit unui comunicat comun transmis de secretarul general al Națiunilor Unite Ban Ki-moon și secretarul de stat american John Kerry.

Delegațiile israeliană și palestiniană ar trebui să meargă "imediat" la Cairo pentru negocieri cu guvernul egiptean, "vizând să se ajungă la o încetare a focului durabilă", au mai declarat Ban Ki-moon și Kerry.

CITESTE SI: Premierul Turciei compara modul de operare al Israelului cu cel NAZIST

Un înalt oficial al Hamas, Izzat al-Resheq, a confirmat pe pagina sa personală de Facebook că Hamas și alte facțiuni au acceptat încetarea focului.

"Facțiunile palestiniene, inclusiv Hamas, se angajează în încetarea focului atât timp cât Israelul o va respecta", a scris el.

Canalul CNN a raportat că oficiali israelieni i-au declarat că primul ministru Benjamin Netanyahu și cabinetului său de securitate au acceptat propunerea.

De asemenea, potrivit mass-media israeliene, oficiali israelieni au afirmat că ar accepta acordul, dar vor continua să lucreze la blocarea tunelurilor Hamas spre Israel.

Anterior, joi, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a declarat același lucru.

"Până acum am neutralizat zeci de tuneluri teroriste", a spus Netanyahu. "Suntem hotărâți să continuăm această misiune, cu sau fără o încetare a focului", a subliniat el.

CITESTE SI: Poate fi Hamasul infrant?

De la începutul conflictului actual, la 4 iulie, trei acorduri anterioare pentru o încetare a focului umanitară au fost încălcate, notează sursa citata.

Presiunea a crescut asupra ambelor părți pentru oprirea luptelor în timp ce ziare din întreaga lume publică pe prima pagină fotografii cu copii palestinieni morți și adulți uciși de lovituri israeliene.

Doar într-o singură zi, joi, au fost uciși 79 de palestinieni, inclusiv 11 membri ai aceleiași familii, al-Bayoumi, într-un atac aerian asupra Khan Younis.

În Gaza, numărul morților după 24 de zile de bombardamente și lovituri aeriene a crescut la cel puțin 1.422, au anunțat oficiali din domeniul sănătății din enclava palestiniană.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22