O serie de propuneri CSM provoaca un raspuns din partea magistratilor: Un memoriu cu peste 500 de semnaturi

T.d. | 29.07.2015

Pe aceeași temă

Un memoriu initiat de un grup de magistrati a reusit sa adune in cateva zile peste 500 de semnaturi. La prima vedere, initiativa nu este despre bani, ci despre principii, scrie HotNews. Analizata in profunzime, situatia duce tot la bani.

Problema vizeaza trei propuneri privind sistemul judiciar: 1) Modificarea modului de promovare in interiorul profesiei; 2) Schimbarea regulii de revenire in magistratura a celor care au demisionat din varii motive; si 3) Accederea avocatilor cu vechime de peste 18 ani in corpul magistratilor doar pe baza unui interviu.

In realitate, potrivit sursei citate, magistratii semnatari ai memoriului se arata deranjati in principal de prima propunere.

In prezent, un judecator promoveaza de la Judecatorie la Tribunal daca are minimum patru ani vechime, iar de la Tribunal la Curtea de Apel daca are cel putin sase ani vechime. Comisia din cadrul CSM propune majorarea conditiei de vechime de la patru la sapte, respectiv de la sase la zece ani. Propunerea este vazuta de magistrati ca o blocare a avansarii in cariera.

De altfel, pe langa prestigiul profesional, o avansare in cariera inseamna si mai multi bani la salariu, saltul de la o instanta inferioara la una superioara fiind resimtit semnificativ la leafa.

Consiliul Superior al Magistraturii mai propune ca sistemul de promovare sa fie schimbat: sa nu mai fie facuta doar pe baza de examen, ci jumatate din nota sa reprezinte evaluarea activitatii profesionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22