O miuta politica

Rasvan Popescu 03.11.2006

De același autor

Sa razi sau sa plangi, aceasta e intrebarea.

 Avem si noi un personaj pitoresc, un amestec de fotbal, mesianism si politica, si toata lumea face scenarii in jurul lui. S-au spus cele mai trasnite lucruri. Ca are nostalgii dupa Garda de Fier. Ca partidul sau, odata intrat in parlament, ar putea fi cooptat intr-o guvernare crestin-democrata, in varianta ei populara. Ca Basescu insusi il cultiva pentru a-l aduce in pozitia de contracandidat in 2009, cand ar urma sa castige ca "raul cel mai mic", cum a facut Iliescu cu Vadim Tudor in 2000. Pana atunci, eroul nostru ar evolua pulsatoriu in "coada cometei prezidentiale". Dimpotriva, s-a scris ca l-ar fi abandonat pe presedinte pentru a se apropia de rivalul acestuia, care in sistemul nostru constitutional este premierul, doar ca sa puna mana pe niste sere in Pipera. Si chiar a asociat  Steaua cu Rafo-Onesti ca sa castige voturile moldovenilor. Iar daca nu era "lucrat" la TVR, iesea si mare roman.

Ati inteles desigur ca vorbesc despre Gigi Becali. In toate vremurile tulburi, cand oamenii se simt depasiti si asteapta o mantuire de undeva, din afara lor, apar asemenea lideri. La noi alesul are Biblia in mana si mingea la picior. Pe mine ma pufneste rasul de cate ori il vad la televizor. Stiu ca nu este o atitudine de comentator, dar daca nu pot sa ma abtin?

Sunt insa altii care il iau foarte in serios. Ultima teorie de marketing politic este ca Becali raspunde unei nevoi in crestere, acopera un gol in "cascavalul sondajelor". Declinul PSD-ului ca partid-stat lasa descoperit segmentul asistatilor din tata-n fiu, al inadaptatilor la economia de piata, care asteapta "sa li se dea". Si ce sa faca Becali, sa-i sustina pe toti din buzunar? Una e sa faci cateva biserici si niste case intr-un sat inundat si alta sa gasesti solutii pentru milioane de pensionari, someri, mame cu copii s.a.m.d.

Impresia mea este ca in Becali isi pun speranta mai degraba cei care il vad ca pe un mare norocos. Nu exista intreprinderile Becali, produsele Becali sau diplomele Becali. Sursa averii sale ramane in ceata, atunci cand nu e vorba de specula cu terenuri pe care odinioara familia sa crestea oi. A existat si o ancheta nascuta moarta, despre un incredibil schimb cu armata, drept in Baneasa. Dar pentru fanii sai important este ca s-a descurcat intr-un fel si ca din avutul sau da si la saraci. Televiziunile se intrec sa-l prezinte cu teancul de bani in mana, miluind in stanga si in dreapta. Cota lui de incredere creste corespunzator si chiar analisti seriosi au ajuns sa vorbeasca despre "fenomenul Becali". Unii chiar se tem.

 In ce ma priveste, sunt mai relaxat. Desi cota de incredere ramane sus, ea nu se transpune in intentia de vot, partidul sau bate pasul pe loc. E si firesc. In conditii normale, de relativa stabilitate politica si crestere economica constanta, improvizatiile nu prind. Daca nu facem o pana democratica, daca nu facem implozie, Becali nu e nici macar un personaj din galeria  Divertis-show. Si de cand Steaua merge in jos, nu doar cu Galacticii, dar si cu Galatii-cii bastinasi, PNG a scazut la limita pragului electoral. Asa-zisa noua generatie pe care o promoveaza este o fictiune. Doar din cand in cand auzim ca Becali a mai achizitionat un intelectual stramtorat, care apoi trece pe langa GDS cu gulerul ridicat, sa nu-l recunoasca careva. Si singura data cand am auzit despre un ales al acestui partid a fost atunci cand un primar de comuna a fost arestat pentru mita. Am aflat ca ar fi pus mana pe plic, dar nu si pe bani, a crezut ca e o invitatie la o nunta.

 Marja de crestere a PNG este limitata de PRM, care si-a fidelizat in timp mare parte din segmentul pasiv al societatii si pe care il va inscrie de acum inainte in curentul eurosceptic. Este un culoar pe care Vadim Tudor nu are rival. Ramane in joc cartea antimaghiara. In felul lor, amandoi ne apara de "pericolul maghiar", doar ca Vadim Tudor e mai articulat. Ma uitam zilele acestea pe declaratiile pentru care Becali e cercetat de  Consiliul pentru Combaterea Discriminarii si Steaua risca depunctarea. A spus despre CFR Cluj ca e o echipa de unguri, pentru ca are antrenor maghiar. Foarte tare, nu? Si, in aceeasi ordine de idei, "am ajuns sa fiu furat de unguri la mine-n tara". Pai se compara cu Vadim? Unde sunt mortii de la pasopt, ochii scosi si sobolanii-n gura de la ultima revolutie?! Cu expresii ca "ungur nenorocit" iti atragi cel mult o amenda modica, nu electoratul nationalist captiv. Iar cu "ba, jigodie" si "ba, zdreanta" Becali va avea mai multe procese ca Vadim Tudor, deoarece la capitolul despagubiri civile, "are cu ce". Ce-i al lui e al lui.

Nu vreau sa scandalizez, dar eu cred ca, intr-un fel, avem noroc cu Becali. Asa cum la extrema stanga nu s-a coagulat nimic de luat in seama, asa Becali compromite celalalt capat al spectrului politic. Pur si simplu ocupa spatiul respectiv, in dauna unui extremist autentic. Acolo face si el o miuta…

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22