O eventuala iesire a Greciei din zona euro, comparabila cu falimentul Lehman Brothers

T.d. | 04.01.2015

Pe aceeași temă

O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar avea efecte profunde asupra pietelor financiare, sustine Barry Eichengreen, economist la Universitatea California. Acesta afirma ca eventualele consecinte ale unei astfel de decizii a Atenei ar putea fi mai severe decat cele ale falimentului bancii Lehman Brothers din 2008, fapt ce a provocat criza financiara globala.

Prezent sâmbătă la întâlnirea anuală a Asociaţiei Economice Americane, Barry Eichengreen a declarat că ieşirea Greciei din zona euro va determina investitorii să îşi retragă depozitele din băncile din Grecia, plasamentele în acţiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminând, probabil, într-o serie de măsuri stricte din partea autorităţilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital, relatează MarketWatch, potrivit Romania Libera.

Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pieţele din Grecia, deoarece investitorii vor începe să facă speculaţii în privinţa următoarei ţări care ar putea părăsi zona euro.

"Pe termen scurt, ieşirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la pătrat", a avertizat Eichengreen.

Economistul american estimează că politicienii europeni îşi vor "înghiţi nodul din gât din nou" şi vor face compromisurile necesare pentru a menţine Grecia în uniunea monetară.

"Deşi păstrarea zonei euro în forma actuală va fi un demers costisitor, dificil şi dureros pentru politicieni, destrămarea acesteia va fi încă şi mai costisitoare şi dificilă", a spus Eichengreen.

Declaraţiile lui Eichengreen vin pe fondul speculaţiilor privind o eventuală ieşire din zona euro a Greciei.

CITESTE SI: Angela Merkel considera SUPORTABILA iesirea Greciei din zona euro (surse)

Parlamentul elen a anunţat săptămâna trecută dizolvarea sa şi organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, alegeri care ar putea fi câştigate de formaţiunea de extremă-stânga Syriza, care se opune continuării măsurilor de austeritate impuse de Troica internaţională (Comisia Europeană, BCE şi FMI) în schimbul unor împrumuturi de 240 de miliarde de euro.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că Germania este pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro dacă stânga radicală va repune în discuţie măsurile de austerite.

Potrivit liderului german, Executivul de la Berlin consideră aproape inevitabilă ieşirea Greciei din zona euro dacă şeful Syriza, Alexis Tsirpas, va abandona politica de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoriile ţării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22