Nu ne abatem de la planificarea initiala in chestiunea scutului antiracheta, sustine ambasadorul la Washington George Maior

T.d. | 28.07.2015

Pe aceeași temă

In ciuda reprosurilor rusesti privind un presupus caracter ofensiv, scutul antiracheta amplasat in mai multe state din Europa Centrala si de Est are un caracter strict defensiv, sustine ambasadorul roman la Washington, George Maior.

Scutul va deveni operational in acest an pe teritoriul romanesc, la Deveselu, si priveste apararea Romaniei si a Europei pe flancul estic, a subliniat Maior marti, potrivit Agerpres.

Planificarea merge bine in ceea ce priveste realizarea scutului antiracheta. Normal ca exista aceste discutii politice la nivel de retorica, in special din partea unor state din estul granitelor Romaniei. Ele au valoare politica mai mult si de propaganda decat una de substanta.

Acest scut este unul defensiv, care priveste o aparare a teritoriului national si a Europei pana la urma in ceea ce priveste amenintarea conventionala asimetrica a rachetelor balistice. Nu este indreptat impotriva unui stat. Dimpotriva, cred ca securitatea europeana are de castigat prin realizarea acestui proiect strategic.

Nu cred ca cineva se va abate de la planificarea initiala si va pune in discutie problema scutului”, a precizat fostul director al SRI, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Acaddemiei Tehnice Militare.

Maior a subliniat ca Parteneriatul strategic cu SUA va deveni o prioritate pentru mandatul sau de ambasador la Washington, in special pe partea de securitate si cooperare militara.
 

Scutul provoaca neliniste la Moscova

Recent, ambasadorul Moscovei la Uniunea Europeana a criticat proiectul scutului antiracheta. Pentru Vladimir Cizhov, deciziile Washingtonului confirma temerile Moscovei, proiectul militar avand un explicit caracter “ofensiv” la adresa Federatiei Ruse.

Oficialul rus considera ca proiectul este european “doar cu numele”, in realitate fiind un “proiect pur american”.

“Exista o intrebare logica: daca Iranul nu mai reprezinta un pericol – chiar daca nu este un partener, nu mai este un inamic -, atunci de ce mai este construit sistemul antiracheta si impotriva cui”, a spus Vladimir Cizhov intr-un interviu pentru Rossiia 24.

Oficialul moscovit precizeaza ca reactia Washingtonului in aceasta chestiune confirma temerile Rusiei privind o amenintare directa asupra teritoriului sau.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22