NSA a primit mandat pentru interceptari in 193 de state, inclusiv Romania

T.d. | 01.07.2014

Pe aceeași temă

Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA) a primit mandate judiciar in 2010 pentru interceptarea comunicatiilor in 193 de state si organizatii internationale. Printre tarile vizate de NSA se afla si Romania, conform unor documente secrete obtinute de cotidianul The Washington Post, citate de Mediafax.

Instanţa de supraveghere a serviciilor de informaţii (FISC) a oferit în anul 2010 un mandat judiciar care permite Agenţiei pentru Securitatea Naţională să intercepteze orice tip de comunicaţii de interes pentru Statele Unite.

Practic, instanţa federală specială a oferit mandat pentru interceptarea, în caz de nevoie, a comunicaţiilor tuturor statelor membre ONU, cu excepţia Marii Britanii, Canadei, Australiei şi Noii Zeelande (cu care SUA au relaţii privilegiate), precum şi ale unor entităţi precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Organizaţia Internaţională pentru Energie Atomică.

CITESTE SI: Viviane Reding, comisarul UE pentru Justitie: POLITIA sa foloseasca pensete, nu aspiratoare, in CULEGEREA DE INFORMATII

Cotidianul american a prezentat copia unui document oficial cu caracter secret, funizată de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia.

Mandatul oferit de FISC nu arată că NSA a interceptat neapărat comunicaţii din toate aceste ţări şi entităţi, dar, în caz de necesitate, Agenţia americană poate efectua interceptări în mod legal.

"Aceste documente relevă atât scopul potenţial al activităţilor de spionaj, cât şi rolul modest pe care instanţele îl au în materie de supraveghere", acuză Jameel Jaffer, un reprezentant al organizaţiei American Civil Liberties Union.

Agenţia pentru Securitatea Naţională nu a avut o reacţie oficială, dar oficiali NSA au explicat că există totuşi numeroase instrumente de verificare a activităţilor de spionaj, care trebuie să primească autorizarea directa de la preşedintele Statelor Unite.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22