Noul rector al UBB, Ioan Aurel Pop

Fara Autor | 09.03.2012

Pe aceeași temă

Noul rector al Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca este Ioan Aurel Pop, profesor la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB. Ioan Pop a castigat alegerile universitatii cu 659 de voturi (52,55%), in timp ce contra-candidata lui, Cristina Ciumas, profesor la Departamentul de Finante al Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, a obtinut doar 595 de voturi (47,45%).

"E o mare onoare, dar si o mare raspundere pe umerii mei. Iar colegii din comunitatea academica, Senatul, decanii, sefii de departamente trebuie sa fie constienti ca e o mare raspundere si pe umerii lor. Universitatea trebuie sa fie condusa de instantele colective prevazute de lege, caci rectorul este doar primul dintre egali", a declarat Ioan Aurel Pop, pentru OradeCluj.ro, citat de Hotnews.

Ioan Aurel Pop va ocupa postul de rector, in urma celui de-al doilea scrutin, desfasurat pe 8 martie, dupa ce al patrulea mandat de rector al UBB detinut de Andrei Marga a expirat pe 26 februarie. Marga "va functiona ca profesor la universitati din Israel, Germania, Canada si China".

Oponentul lui  Ioan Aurel Pop, Cristina Ciumas, a afirmat, la randul ei, ca "a fost un rezultat destul de apropiat. (...) Vreau sa-mi vad in continuare de meseria mea, la catedra, pentru ca am multe proiecte pe care vreau sa le pun in practica. Fiecare face ceea ce ii dicteaza constiinta, iar eu sper ca domnul Pop sa lucreze in interesul comunitatii academice".

In primul tur al alegerilor, care s-a desfasurat pe 1 martie, Cristina Ciumas obtinuse 39.16% din voturi, iar Ioan Aurel Pop - 36.19% din voturi.

In cursa pentru conducerea universitatii au mai participat Daniel David (care in turul I a obtinut 17.97% din voturi) - seful catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie la UBB si profesor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Eniko Vincze (6.26% din voturi in primul tur) - profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB si Decebal-Radu Ciurchea (0.42% din voturi in primul tur) - profesor la Facultatea de Fizica a UBB.


Cine e Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop este academician profesor universitar doctor, profesor la Departamentul de istorie medie, premoderna si istoria artei din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB si detine functia de director al Centrului de Studii Transilvane Cluj.

Este doctor in istorie din 1989, in 1991-1992 a fost visiting professor (bursier Fulbright) la Universitatea din Pittsburgh, SUA, intre 1994-1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, intre 2003-2007 a fost directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si profesor asociat al Universitatii "Ca' Foscari" din Venetia.

Este director al publicatiei "Transylvanian Review" (periodic cotat ISI, EBSCO) si membru in colegiile de redactie ale mai multor reviste, printre care "Medaevalia Transilvanica" si "Magazin istoric". Este membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999.

Proiectul de management depus de Pop pentru candidatura la functia de rector al UBB contine:

  • implementarea unei "culturi organizatorice diferite, in care membrii corpului academic sa se poata informa corect si sa participe la decizii";
  • desfasurarea cercetarii stiintifice la scara generala, cu sustinerea "foarte serioasa" a stiintelor fundamentale;
  • integrarea universitatii in viata economica si sociala a tarii;
  • "modelul american se cuvine, fara indoiala, cunoscut si chiar preluat, insa nu copiat necritic" in ce priveste activitatea didactica, se arata in proiectul de management;
  • mutarea accentului pe activitatile de la nivelul departamentelor;
  • dinamizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, mai ales a celor de asistent si lector (sef de lucrari);
  • programe de recrutare a absolventilor de varf, cu masterate si doctorate la prestigioase universitati europene si americane;
  • cresterea preocuparii pentru plasarea absolventilor in locuri de munca adecvate pregatirii lor;
  • reluarea in toate facultatile a activitatii cercurilor studentesti, inclusiv la nivel masteral si doctoral;
  • in ceea ce priveste cercetarea - colaborarea cu specialisti de la alte institutii similare din tara si strainatate;
  • mentinerea si sporirea exigentei in acordarea titlurilor universitare, a licentelor, masteratelor si doctoratelor, a abilitarilor;
  • evitarea tensiunilor repetate dintre UBB si Ministerul Educatiei;
  • formarea unor parteneriate cu colegii, universitati, academii din strainatate, prin care sa se ajunga la diplome comune, mai multe doctorate in cotutela;
     
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22